Свет

Бајден против ЛГБТ: Неће моћи да им се вијоре заставе где пожеле

Америчке амбасаде понекад истичу заставе попут дугине ЛГБТ+ заставе да би прославиле "месец поноса" или у другим приликама, али овога пута амерички председник има други план
Бајден против ЛГБТ: Неће моћи да им се вијоре заставе где пожеле© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Председник САД Џозеф Бајден забраниће да се заставе прајда вијоре испред америчких амбасада у склопу преговора са републиканцима о споразуму о финансирању владе вредном билион долара.

Америчке амбасаде понекад истичу заставе попут дугине ЛГБТ+ заставе да би прославиле "месец поноса" или неким другим приликама.

Споразумом ће бити забрањена ову пракса, рекао је за "Дејли мејл" извор који има сазнања о томе.

Републиканци у Представничком дому и демократе у Сенату изнели су договор о финансирању шест владиних агенција иза затворених врата уочи рока за делимично затварање владе који истиче у петак.

Текст споразума од билион долара још увек није објављен, а посланици треба да га прочитају и гласају о њему пре петка у минут до поноћ.

Очекује се да ће споразум проћи оба дома, упркос противљењу десног крила и да ће га Бајден потписати на време.

Споразум ће обезбедити новац за одбрану, финансијске службе, унутрашњу безбедност, рад, здравство, социјалне услуге, образовање, државно-инострано пословање и законодавну власт.

Такође се очекује да ће предлог закона укључити 12.000 нових специјалних имигрантских виза за авганистанске савезнике и једногодишње продужење међународних напора у превенцији ХИВ-а.

Истовремено се очекује да ће републиканци понудити средства за додатне кревете за мигранте.

Тачка на коју треба обратити пажњу у споразуму је и финансирање Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама, наводи лист.

image