Свет

Први пут од времена "црне смрти": Светска популација нестаје

Глобалне стопе фертилитета достигле су историјску прекретницу и мало је вероватно да ће се поправити, кажу стручњаци
Први пут од времена "црне смрти": Светска популација нестајеGetty © NurPhoto / Contributor

Очекује се да ће светска популација пасти први пут од времена "црне смрти" (пандемије која је харала Европом у средњем веку) због пада наталитета, показала је студија стручног листа "Лансет".

Мањи број новорођенчади почео је да успорава раст глобалне популације, која износи нешто више од осам милијарди, и могао би наредних деценија да почне да опада, упозоравају истраживачи.

Био би то први пут да се број људи на планети смањио откако је пандемија куге убила чак 50 милиона људи средином 1300-их, укључујући и до трећине становништва Европе, пише "Телеграф". То је био једини пут до данас да је број људи на Земљи опао, а историчари процењују да је глобална популација пала са око 400 милиона на 350 милиона.

Практично, то значи да би жене у просеку морале да имају 2,1 дете да би одржале раст становништва, познат као "укупна стопа фертилитета". Стручњаци кажу да је та стопа у сталном опадајућем тренду, након што је пала са 4,84 1950. године, и истраживачи предвиђају да ће се смањити на 1,83 у 2050. и 1,59 до 2100. године.

То значи да ће 2050. године 155 од 204 земље имати стопу наталитета нижу него што је потребно за одржавање величине становништва. До 2100. то ће бити 198 земаља, или 97 одсто светског становништва. Највише деце рађаће се у Африци, док ће у 13 земаља, укључујући Јужну Кореју, Босну и Херцеговину и Бутан, жене у просеку имати мање од једног детета.

Стручњаци кажу да ће импликације пада становништва по друштво бити "огромне" јер ће стари бити бројнији од младих, што ће повећати притисак на здравствене службе и радну снагу.

До 2100. године само 26 земаља имаће стопу наталитета која ће надмашити број људи који умиру, а "већина света ће прећи у природни пад становништва", наводи се у студији и додаје да би могло да дође и до повећања миграције из земаља у којима још увек постоји "бејби бум" како би се смањио недостатак радне снаге, чиме ће морати да се управља.

image