Свет

Драматичан пад наталитета у Немачкој: И за то су криви Руси

Немачки лист истиче да се пад рађања бележи крајем 2022, отприлике девет месеци након почетка рата у Украјини
Драматичан пад наталитета у Немачкој: И за то су криви РусиGetty © Photo by Abdulhamid Hosbas/Anadolu Agency/Getty Images

Наталитет у Немачкој бележи значајни пад – са 1,57 деце по жени у 2021. на око 1,36 у јесен 2023, што је најнижи ниво од 2009. године, саопштио је Федерални завод за развој становништва.

По речима аутора овог истраживања које је објавио немачки "Билд", два су конкретна датума када се бележи погоршање демографске слике.

Први је јануар 2022, што је у вези с вакцинацијом која је почела девет месеци раније па код многих жена одложила материнство будући да се не препоручује да труднице примају цепиво.

Други критичан датум је крај 2022, отприлике девет месеци након почетка рата у Украјини. Дакле, Немци имају мање деце и због тога што Русија води своју Специјалну војну операцију.

"У прошлости је било наглих падова наталитета, на пример 1960-их и 1970-их пошто се проширила употреба контрацептивних пилула, али и дошло до културолошких промена. Сада је ситуација другачија. Тада је у Немачкој долазило 2,5 деце по жени, више од века касније стопа је пала на 1,5 деце, док је садашњи пад од 1,5 на 1,3 забележен у врло кратком периоду. Ово је изузетно ниска вредност", рекао је за "Билд" коаутор истраживања Мартин Бјуард.

Међутим, овај проблем не потреса само Немачку, стопа наталитета пада у свим европским земљама. Ипак, последице су далекосежне.

"Оволики пад наталитета се не може надокнадити миграцијом. Дугорочно гледано, Европа стари и значајно ће се смањити. Такође, у Немачкој ће такође донети недостатак квалификованих радника", закључио је Бјуард.

image