Свет

САД разматрају употребу Гвантанама за смештај миграната са Хаитија

Људи који беже од насиља на острву могли би да буду процесуирани у озлоглашеном војном објекту
САД разматрају употребу Гвантанама за смештај миграната са ХаитијаGetty © picture alliance / Contributor

Сједињене Америчке Државе могле би да искористе злогласни војни објекат у заливу Гвантанамо на Куби за процесуирање миграната који беже од насиља на Хаитију, јавио је Си-Ен-Ен, позивајући се на неименованог америчког званичника.

Вашингтон се припрема за масовну миграцију из те острвске државе где је последњих месеци дошло до пораста насиља. Главни град, Порт о Пренс, преплавиле су наоружане криминалне банде, што је довело до оставке премијера Ариела Анрија.

Објекат у заливу Гвантанамо је војна база у оквиру које је и затвор за осумњичене за тероризам који је формирала Бушова администрација након напада 11. септембра 2001. Било је бројних извештаја и сведочења о злостављању затвореника, док је Амнести интернешенел описао логор као "симбол мучења, ислеђивања и неограниченог притвора без оптужбе или суђења".

Поморска база такође има Центар за мигрантске операције у којем се налазе мигранти које је покупила обалска стража на Карибима. Центар није у саставу затвора.

Администрација председника Џозефа Бајдена разматра планове за проширење капацитета мигрантског центра с обзиром на могући мигрантски талас са Хаитија, пренео је Си-Ен-Ен.

САД су забележиле пораст стопе имиграције, углавном са своје јужне границе. У децембру је више од 225.000 миграната покушало да пређе границу из Мексика, што је највећи месечни број забележен од 2000.

image