Свет

Упозорење из Брисела: Заплена руског новца могла би да разори глобални финансијски систем

Бриселу је потребан "механизам за хитне случајеве" у случају да им се обије о главу план да се Кијев финансира руским новцем, упозорава званичник ЕУ
Упозорење из Брисела: Заплена руског новца могла би да разори глобални финансијски системGetty © Catherine Falls Commercial

Читав глобални финансијски систем могао би бити угрожен ако "Јуроклир", главна клириншка кућа ЕУ која држи стотине милијарди замрзнутог руског новца, буде тужена због коришћења тог новца за финансирање Кијева, рекао је Ројтерсу високи званичник блока. Брисел би у том случају требало да задржи траншу готовине као "безбедносни тампон", посаветовао је званичник.

Запад је замрзнуо око 300 милијарди долара у власништву Руске централне банке од почетка сукоба у Украјини пре две године. "Јуроклир" са седиштем у Бриселу држи око 191 милијарду евра (205 милијарди долара) имовине, а ЕУ наводно ради на томе да до јула Кијеву пошаље прву траншу од око три милијарде евра профита оствареног од руске имовине.

Уколико Запад настави са експропријацијом средстава, Руска централна банка ће вероватно запленити око 33 милијарде евра "Јуроклировог" новца који се налази у националном депозиту хартија од вредности у Москви, рекао је званичник. Русија би такође могла да поднесе тужбу и заплени готовину "Јуроклира" из пословница у Хонгконгу и Дубаију.

Брисел ће морати да "обезбеди да не дође до нарушавања финансијске стабилности", рекао је Ројтерсу неименовани званичник ЕУ. "Оног тренутка када се рат заврши и сва поравнања буду постигнута, сав новац који је привремено задржан такође ће бити пребачен у Украјину. Потребан нам је значајан износ у 'Јуроклиру'... јер ће се 'Јуроклир' суочити са много потраживања".

Москва је више пута упозоравала да ће одговорити на исти начин ако Запад конфискује руску имовину. Министарство финансија саопштило је прошлог месеца да ће западне државе и компаније које и даље послују Русији бити угрожене ако се замрзнута средства искористе.

Ако западне банке почну да туже "Јуроклир" због губитка свог новца уложеног у Русију, "Јуроклир" би могао да буде "потпуно испражњен".

"Јуроклир банка" може да се похвали са преко 37 билиона евра у активи на чувању на глобалном нивоу, али ако остане без ликвидности због низа тужби белгијска централна банка би могла да буде приморана да повуче своју дозволу, што би изазвало глобалну финансијску кризу, упозорио је званичник.

Одређени број западних земаља и даље је подељен око експропријације замрзнутих средстава Русије за помоћ Украјини. Док САД и Велика Британија подржавају директну заплену имовине, неке земље чланице ЕУ, укључујући Француску и Немачку, недавно су упозориле да би тај потез могао негативно да утиче на финансијску стабилност и наруши поверење у статус евра као резервне валуте.

image