Свет

САД размишљају о алтернативном пакету помоћи Кијеву: Руска имовина као залог

Шеф комитета за спољне послове Представничког дома Конгреса Мајкл Мекол напоменуо је да се разматра могућност да се део помоћи, која није војна, додели Кијеву на кредит
САД размишљају о алтернативном пакету помоћи Кијеву: Руска имовина као залогGetty © Celal Gunes/Anadolu Agency

Републикански конгресмени у Сједињеним Државама развијају алтернативни пакет помоћи Кијеву, чији би део могао бити обезбеђен у облику зајма, јавља Ен-Би-Си њуз, позивајући се на изворе.

"Председник Представничког дома Мајк Џонсон и председници кључних одбора, који се баве националном безбедношћу, раде на развоју сопственог пакета помоћи Украјини", наводи се.

Наиме, председник Представничког дома Мајк Џонсон напоменуо је да би замрзнута руска имовина могла да се користи као залог за тај кредит. 

Шеф комитета за спољне послове Представничког дома Конгреса САД Мајкл Мекол напоменуо је да се разматра могућност да се део помоћи, која није војна, додели Кијеву на кредит.

"Економска помоћ за подршку општем функционисању украјинске владе и њених дугорочних напора за опоравак биће предмет кредита", преноси ТВ канал.

Конгрес, због позиције републиканске већине у Представничком дому, још није подржао захтев администрације председника Џозефа Бајдена да обезбеди још 60 милијарди долара за Кијев. 

Бајден је у свом годишњем обраћању Конгресу рекао да би одбијање Вашингтона да настави војну помоћ Кијеву довело Украјину у опасност. 

"Ако се Сједињене Државе повуку, то ће угрозити Украјину, Европу, слободни свет, инспиришући оне који нам желе зло", рекао је тада амерички председник.

image