Свет

Шпански премијер поручио ЕУ лидерима: Стишајте ратне бубњеве

Педро Санчез успротивио се ратној реторици коју његове колеге користе у односу према Русији
Шпански премијер поручио ЕУ лидерима: Стишајте ратне бубњеве© Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Стишајте ратне бубњеве и бојне покличе, поручио је европским лидерима шпански премијер Педро Санчез, пред самит Европске уније у Бриселу.

Санчез је, пише "Паи", пред самит говорио о потреби јачања европских капацитета за одвраћање, али је својим колегама који су географски најближи Русији, али и француском председнику Емануелу Макрону који је ових дана позивао на слање западних трупа у Украјину, нагласио да "смање своје ратне тонове" јер становништво не треба узнемиравати, а реторика би требало да буде умерена будући да се "не може рећи да се ЕУ суочава са потенцијалним ратним сценаријем".

"Одвраћање игра веома важну улогу. Не можемо безбрижно говорити о трећем светском рату нити слати сигнале који забрињавају грађане", рекао је премијер Шпаније, појашњавајући да његова земља наставља да подржава не само Украјину, већ и идеју јачања европске одбрамбене индустрије. 

Ипак, он се јасно успротивио ратној реторици коју Европа користи у односу према Русији.

"Шпанија и њена влада не учествују у вербалној ескалацији тензија и то сам пренео остатку Савета", поручио је Санчез.

И сарадници шпанског премијера страхују да би таква реторика европских лидера могла послужити као изговор за неке земље које желе да промене приоритетне правце европских токова новца.

Због тога Санчез категорички одбацује идеју о ратној економији коју је изнео председник Европског савета Шарл Мишел.

Реч је наиме, о концепту који подсећа на Други светски рат, када су се све фабрике које су производиле аутомобиле или кућне апарате фокусирале на производњу оружја. 

Истовремено, извори блиски Санчезу појашњавају да је Шпанија једна од земаља која је последњих година највише повећала издатке за одбрану, иако и даље не достиже два одсто БДП-а.

image