Свет

Израел "заратио" са Шпанијом и Белгијом: Како су Санчез и Де Кро наљутили Нетанијахуа

Обилазак Блиског истока шпанског и белгијског премијера довео је до "варница" са Израелом
Израел "заратио" са Шпанијом и Белгијом: Како су Санчез и Де Кро наљутили Нетанијахуа© Tanjug/Alaa Badarneh/Pool via AP

Израел је ушао у дипломатски сукоб са Шпанијом и Белгијом након што је оптужио земље Европске уније да подржавају тероризам, јер су критиковали Израел због бомбардовања Газе.

Министри спољних послова Израела и Шпаније разменили су оштре речи након што су шпански премијер Педро Санчез и његов белгијски колега Александар Де Кро наставили посету Блиском истоку.

Говорећи пред израелским премијером Бенјамином Нетанијахуом у Јерусалиму, Санчез је казао да је број цивила страдалих у израелским нападима на газу "неподношљив".

Шпански премијер је на египатској страни прелаза Рафа казао да се Израел не понаша по правилима хуманитарног права.

"Убијање недужних цивила, укључујући и хиљаде дечака и девојчица је потпуно неприхватљиво", поручио је Санчез.

Слично је рекао и Де Кро, што је изазвало оштар одговор израелског министра спољних послова Елија Коена.

"Осуђујемо лажне тврдње премијера Шпаније и Белгије који подржавају тероризам", написао је он.

"Израел се понаша у складу са међународним правом и бори се против убилачке терористичке организације која је гора од Исламске државе и чини ратне злочине и злочине против човечности", каже Коен.

Шпанија је била затечена оваквим одговором, рекао је министар спољних послова Шпаније Жозе Мануел Албарес који је осудио израелске "лажне, неумесне и неприхватљиве оптужбе".

Албарес је казао да је одговор Израела "посебно озбиљан" јер је усмерен на шпанског премијера чија земља председава Саветом ЕУ и лидера Белгије који ће ту функцију преузети 1. јануара.

Де Кру је на прелазу Рафа казао да израелска војска мора да поштује међународно хуманитарно право. "Убиство цивила сада треба да се заустави. Превише људи је страдало. Уништавање Газе је неприхватљиво. Не можемо да прихватимо да се друштво уништава на начин на који се то чини", поручио је белгијски премијер.

Дипломатски спор је избио у дану када је Хамас ослободио 24 таоца, док је Израел на слободу пустио 39 палестинских затвореника у оквиру договора о прекиду ватре који би требало да траје четири дана.

Осврћући се на то привремено примирје, Коен је навео: "Након паузе, наставићемо борбене операције све док Хамасова владавина у Појасу Газе не буде елиминисана и сви таоци не буду ослобођени".

image