Свет

Орбан са председником словачког парламента: Братислава неће послати ниједног војника у Украјину

Виктор Орбан и Петер Пелегрини сагласили су се да је суверенитет неопходан у оквиру Европске уније и критиковали покушаје Брисела да се уклони право вета у доношењу одлука
Орбан са председником словачког парламента: Братислава неће послати ниједног војника у УкрајинуGetty © Emin Sansar/Anadolu via Getty Images

Мађарска ће наставити да води политику мира, као што то чини и Словачка, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан након састанка са председником словачког парламента Петером Пелегринијем у Будимпешти.

"Мађарска ће учинити све да у будућности буде добар сусед Словачкој и ојача сарадњу у интересу изградње мира", поручио је Орбан на конференцији за новинаре, преноси агенција ТАСС.

Поводом сукоба у Украјини, мађарски премијер је рекао да са забринутошћу гледа на то што стотине хиљада људи гине, а истовремено није јасно када ће се сукоб завршити.

Пелегрини је поновио да Словачка никада неће послати ни једног војника у Украјину.

"Словачка је донела одлуку да ни у ком случају неће послати ни једног војника у Украјину, и то упркос критикама ове наше суверене позиције. Напротив, ми ћемо инсистирати да је једини начин да се прекине крвопролиће храброст да се отпочну мировни преговори између зараћених страна", казао је Пелегрини.

Према његовим речима, Братислава и Будимпешта планирају да појачају сарадњу у свим сферама, са посебним освртом на нуклеарну енергију.

Пелегрини и Орбан су се сагласили да је суверенитет неопходан у оквиру Европске уније и критиковали покушаје Брисела да се уклони право вета у доношењу одлука.

Председник словачког парламента је данас боравио у једнодневној радној посети Мађарској, током које се састао са мађарским колегом Ласлом Ковером, председником Томашем Суљоком и Орбаном.

image