Свет

Словачка одбила да се придружи куповини муниције за Украјину: Не верујемо у војно решење сукоба

Нећемо се придружити тој чешкој иницијативи, пружићемо хуманитарну помоћ, изјавио је шеф словачке дипломатије Јурај Бланар
Словачка одбила да се придружи куповини муниције за Украјину: Не верујемо у војно решење сукобаGetty © Filip Radwanski/SOPA Images/LightRocket

Словачка се неће придружити иницијативи Чешке да купи муницију за Украјину јер не верује у војно решење сукоба, изјавио је данас словачки министар спољних послова Јурај Бланар.

"Словачка влада заузима јасан став: нећемо учествовати у војним испорукама Украјини, јер тај сукоб нема војно решење, тако да се не придружујемо тој чешкој иницијативи. Пружаћемо хуманитарну помоћ", казао је Бланар новинарима након разговора шефова министарстава спољних послова Вишеградске групе у Прагу.

Идеју за куповину 100.000 артиљеријске муниције из трећих земаља за Украјину, познату као "Чешка иницијатива за муницију", први је јавно објавио чешки председник Петр Павел на Минхенској безбедносној конференцији средином фебруара.

Према његовим речима, Чешка је "идентификовала" пола милиона комада муниције 155 мм и 300.000 комада муниције 122 мм, који би могли да буду испоручени Украјини у року од неколико недеља уколико партнери у САД, Немачкој, Шведској или другим земљама обезбеде финансирање.

Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају решење, директно укључују НАТО земље у сукоб и да се "играју ватром".

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију.

Према његовим речима, САД и НАТО су директно укључени у сукоб, укључујући не само снабдевање оружјем, већ и обуку особља у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је раније да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси преговорима и да ће имати негативан ефекат.

image