Свет

Гутереш: Све већи консензус да се Израелу каже да је потребан прекид ватре

Палестинска агенција УН за избеглице УНРВА је у кризи откако је Израел оптужио десетак припадника особља те агенције за умешаност у нападе Хамаса на Израел 7. октобра, а први човек УН Антонио Гутереш данас је поручио да је УНРВА спас за милионе избеглица
Гутереш: Све већи консензус да се Израелу каже да је потребан прекид ватреGetty © Ali Moustafa

Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио је данас током посете Јордану да постоји све већи међународни консензус да се Израелу каже да је неопходан прекид ватре и да би напад на Рафу проузроковао хуманитарну катастрофу.

"Видимо растући консензус у међународној заједници да се Израелцима каже да је прекид ватре потребан, а такође видим и растући консензус, чуо сам у САД, чуо од Европске уније, наравно и у муслиманском свету, да се јасно каже Израелцима да свака копнена инвазија на Рафу може да значи хуманитарну катастрофу", рекао је Гутереш на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Током обиласка центра у јорданском кампу Вихдат где палестинска агенција УН за избеглице УНРВА пружа здравствене и образовне услуге, високи званичник УН рекао је да је та агенција спас наде и достојанства за милионе избеглица широм региона.

"Морамо настојати да се јединствене услуге које УНРВА пружа наставе... У мрачном свету, УНРВА је један зрак светлости за милионе људи", рекао је Гутереш и додао да та агенција даје велики допринос "на начине који се не могу измерити графиконом" у погледу унапређења друштвене кохезије, промовисања стабилности и изградње мира.

"Резултати независне интерне истраге УН, која је покренута, помоћи ће јачању и побољшању УНРВА", рекао је највиши званичник УН.

УНРВА је у кризи откако је Израел оптужио десетак припадника особља те агенције за умешаност у нападе Хамаса на Израел 7. октобра.

Због ових оптужби, највећи донатор УНРВА, Сједињене Америчке Државе и неколико других земаља обуставиле су финансирање, доводећи у сумњу будућност агенције.

image