Свет

Лидер демократа у америчком Сенату позвао на расписивање избора у Израелу и смену Нетанјахуа

Реч је о до сада најоштријој критици Израела коју је изрекао неки од највиших америчких званичника од почетка рата у Појасу Газе
Лидер демократа у америчком Сенату позвао на расписивање избора у Израелу и смену Нетанјахуа© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Лидер демократа у Сенату, сенатор из Њујорка Чак Шумер, позвао је на расписивање избора у Израелу и смену премијера Бенјамина Нетанијахуа, преносе амерички медији.

Шумер, који је највише рангирани званичник јеврејског порекла у САД, током обраћања у Сенату је изјавио да "Нетанјаху након 7. октобра више не одговара потребама Израела".

"Свет се од тад радикално променио, а израелски народ тренутно гуши влада која је заглављена у прошлости", изјавио је он.

Реч је о до сада најоштријој критици Израела коју је изрекао неки од највиших америчких званичника од почетка рата у Појасу Газе, пише Ен-Би-Си Њуз.

Шумер је подржао привремени прекид ватре између Израела и Хамаса, што је раније учинио и председник САД Џозеф Бајден, додајући да би то "омогућило ослобађање талаца и достављање хуманитарне помоћи за Палестинце".

Сенатор из Њујорка се, ипак, успротивио потпуном прекиду ватре, тврдећи да би то "омогућило Хамасу да се реорганизује и спроведе нове нападе на Израел".

"Није могуће постићи решење две државе док Хамас има било какав значајнији утицај", додао је он.

Према подацима палестинске агенције ВАФА, број Палестинаца убијених у израелској офанзиви на Појас Газе од 7. октобра, порастао је на 31.341, док се многи и даље налазе испод рушевина.

Западни медији последњих недеља све чешће пишу о потенцијалном плану Вашингтона да обори израелску владу и на место премијера доведе некога ко би био спремнији на компромис са Палестинцима. 

image