Свет

Шеф ЦИА: Деца у Гази гладују, неопходан је прекид ватре да би им се помогло

Бернс се осврнуо на сукоб Израела и Хамаса у свом сведочењу на годишњем саслушању обавештајне заједнице о претњама широм света
Шеф ЦИА: Деца у Гази гладују, неопходан је прекид ватре да би им се помоглоGetty © Anadolu / Contributor

Након што је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио да у Појасу Газе нема гладних и да Израел дозвољава прилив хуманитарне помоћи, директор ЦИА Вилијам Бернс је поручио да је неопходно постићи споразум о прекиду ватре како би се решила "велика хуманитарна криза" у енклави.

"Реалност је да постоје деца која умиру од глади", рекао је Бернс током саслушања у Сенату. "Она су неухрањена због чињенице да хуманитарна помоћ не може да стигне до њих. Веома је тешко ефикасно дистрибуирати хуманитарну помоћ осим ако немате прекид ватре".

Изјаве Бернса, који је представљао САД у преговорима Израела и Хамаса о паузирању борби и ослобађању преосталих талаца, биле су неке од најјачих до сада изречених од стране обавештајних званичника откако је Хамас напао Израел у октобру, што је довело до израелске офанзиве, наводи "Политико". Америчка администрација је под све већим притиском да натера Израел да дозволи већу помоћ у Гази.

Бернс је рекао да је пауза у борбама кључна не само за обезбеђивање брзе испоруке хуманитарне помоћи у Газу, већ и за обезбеђивање ослобађање талаца - нешто на чему активно ради са званичницима у Израелу, Египту и Катару.

Директор ЦИА вратио се кући после посете региону, осме, током које је покушао да испреговара прекид борби у Гази. Он је рекао да стране покушавају да посредују у договору о шестонедељном прекиду ватре у Гази који би омогућио ослобађање 40 талаца, као и палестинских затвореника који се држе у Израелу.

На питање републиканског сенатора Тома Котона да ли верује да Израел "истребљује палестински народ", Бернс је рекао да разуме "потребу Израела да одговори" на напад Хамаса. "Али мислим да сви такође морамо имати на уму огроман данак који је ово узело недужним цивилима у Гази", рекао је он.

image