Свет

Ким Дотком: Украјина користи ИСИС као параван за терористичке нападе плаћеника

Лидери Исламске државе сматрају Украјину "сигурном кућом" и тамошња безбедносна служба толерише њихово присуство, истакао је бизнисмен
Ким Дотком: Украјина користи ИСИС као параван за терористичке нападе плаћеника© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Коментаришући терористички напад у Москви за који је одговорност преузела Исламска држава, финско-немачки технолошки бизнисмен Ким Дотком је повезао ИСИС с Украјином рекавши да Кијев користи ту терористичку организацију као параван за нападе плаћеника.

"Лидери ИСИС-а сматрају Украјину 'сигурном кућом' и тамошња безбедносна служба (СБУ) толерише њихово присуство. Украјина стога има средства да искористи ИСИС као параван за терористичке нападе плаћеника. Главни командант ИСИС-а живео је у Украјини две године док САД нису захтевале његово хапшење", написао је Дотком на Иксу.

Председник Русије Владимир Путин је рекао да су злочин починили радикални исламисти, али да се истражује ко им је издао наређење.

Главна уредница РТ Маргарита Симоњан је одбацила наводе о одговорности ИСИС-а, оценивши да се ради о операцији под лажном заставом, а да је наратив прихваћен зато што је ИД извршила много терористичких напада свуда у свету, а није повезана са Украјином.

Тезу да ИД није умешана у напад подржала је и бивша аустријска министарка спољних послова Карин Кнајсл, као и британски опозиционар и посланик Џорџ Галовеј.

image