Свет

После напада у Москви, Италија се придружила Француској и подигла ниво безбедности

У Европи је оживео страх од нових напада исламских екстремиста, а континенту предстоје масовни догађаји као што су Олимпијске игре у Паризу и Европско првенство у Немачкој
После напада у Москви, Италија се придружила Француској и подигла ниво безбедностиGetty © Simona Granati - Corbis/Corbis

У понедељак Италија се придружила Француској у подизању нивоа безбедности након напада на концертну дворану "Крокус сити хол" у Москви, за који је одговорност преузео авганистански огранак Исламске државе (ИД), преноси "Дојче веле".

Одлука је донета у понедељак, на састанку Савета за националну безбедност у Риму, а ове недеље, уочи Ускрса, планирано је појачано обезбеђење за различите догађаје.

У данима уочи Ускрса папа Фрациско има веома густ распоред у Риму и Ватикану.

Како се наводи у саопштењу италијанског Министарства унутрашњих послова, "биће појачане мере надзора и провера, а највише пажње посветићемо местима великих окупљања и осетљивим циљевима."

Француска је предузела исти корак у недељу, саопштивши да сматра да је авганистански огранак ИД одговоран за напад у Москви. Француски председник Емануел Макрон рекао је да је ова група раније "покушала да изврши неколико акција на нашем тлу".

После напада у Москви, у Европи је оживео страх од нових напада исламских екстремиста. Континенту предстоје масовни догађаји као што су Олимпијске игре у Паризу и Европско првенство у Немачкој.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Немачке Корнелијус Функе рекао је да претња од исламских екстремиста "остаје акутна", али да се процене безбедносних ризика нису промениле после терористичког напада у Москви.

Председник Русије Владимир Путин је раније рекао да су злочин починили радикални исламисти, али да се истражује ко им је издао наређење.

Главна уредница РТ Маргарита Симоњан је одбацила наводе о одговорности ИСИС-а, оценивши да се ради о операцији под лажном заставом, а да је овај наратив прихваћен зато што је ИД извршила много терористичких напада широм света, али да није повезана са Украјином.

Тезу да ИД није умешана у напад подржала је и бивша аустријска министарка спољних послова Карин Кнајсл, као и британски опозиционар и посланик Џорџ Галовеј.

image
VV inauguration
banner