Свет

Шта мучи Европљане: Само 55 одсто оптимистично гледа на будућност ЕУ

Више од половине (58 одсто) од 62.000 испитаника углавном верује регионалним и локалним властима, док им 38 одсто не верује
Шта мучи Европљане: Само 55 одсто оптимистично гледа на будућност ЕУ© Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Резултати најновијег истраживања Евробараметра о јавном мишљењу Европљана о свом региону, показује да су најважнија питања са којима се тренутно суочавају трошкови живота (31 одсто), економска ситуација, незапосленост и здравље (по 26 одсто). Следе становање (20 одсто), животна средина и климатске промене (19 одсто) и на крају образовни систем (18 одсто).

Осам од 10 Европљана (82 одсто) је задовољно квалитетом живота, а 65 одсто сматра да је тренутна економска ситуација у региону у којем живе добра.

Већина испитаника је оптимистична у погледу европске будућности, а као најважније аспекте за будућност издвајају пре свега економију, док само петина сматра да су то одбрана и безбедност.

Тачније, 29 одсто учесника испитивања сматра да су економија, социјална правда и радна места једна од најважнијих димензија за будућност Европе, по 24 одсто мисли да су то климатске промене и животна средина и образовање, култура, млади и спорт, 21 одсто се определило за демократију, вредности и владавину права, док су за 20 одсто испитаних безбедност и одбрана најважнији аспект.

Надполовична већина (58 одсто) од више од 62.000 испитаника углавном верује регионалним и локалним властима, док им 38 одсто не верује.

Исти резултати су забележени и кад је реч о поверењу у ЕУ.

Већина Европљана, 66 одсто показује оптимизам у погледу будућности свог региона, док је 32 одсто песимистично.

Мањи оптимизам су показали када је у питању будућност ЕУ – тек нешто више од половине (55 одсто) је оптимистично, а 42 одсто је песимистично.

Истраживање је спроведено на регионалном нивоу у периоду од 11. јануара до 15. фебруара.

image