Економија

Нови подаци Евростата: Луксембург најбогатија земља у ЕУ, српске комшије на дну лествице

Чланице ЕУ са Балкана нису се прославиле у најновијем извештају Евростата
Нови подаци Евростата: Луксембург најбогатија земља у ЕУ, српске комшије на дну лествицеwww.globallookpress.com © Ren Pengfei

Луксембург и Ирска су и 2023. године били на челу ЕУ по бруто домаћем производу (БДП) по глави становника, израженом стандардом куповне моћи, док је Бугарска на зачељу, а нешто бољи су Грчка и Летонија, показале су нове процене Евростата.

Канцеларија ЕУ задужена за статистику истакла је у прелиминарним проценама да је БДП Луксембурга по становнику, изражен стандардом куповне моћи, био за око 140 одсто већи од просека ЕУ прошле године.

Ирска имала ниво од 112 одсто изнад просека ЕУ, што је далеко испред Холандије (30 одсто), Данске (28) и Аустрије (23).

Насупрот томе, Бугарска има најнижи БДП по глави становника у ЕУ, који је за 36 одсто испод просека ЕУ. Нешто боље стоје Грчка, која заостаје 33 одсто, и Летонија, чији је БДП 29 одсто мањи од просека ЕУ.

Евростат објашњава непромењену позицију Луксембурга на врху листе земаља ЕУ великим учешћем иностране радне снаге, која учествује у креирању бруто домаћег производа, али ти радници нису укључени у резидентну популацију, која се користи за израчунавање БДП-а по глави становника.

Додаје се да се њихова издвајања за потрошњу евидентирају у националним обрачунима њихових матичних земаља.

image