Свет

Трећа француска подморница у рукама Бразила: Покренули је Макрон и Лула (ФОТО)

Пројекат две земље је почео 2008. године, током првог мандата Луле, у сарадњи са француском државном фирмом "Поморска група"
Трећа француска подморница у рукама Бразила: Покренули је Макрон и Лула (ФОТО)© Tanjug/AP Photo/Silvia Izquierdo

Председник Француске Емануел Макрон, који борави у посети Бразилу, и председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва присуствовали су данас покретању подморнице направљене уз помоћ француске технологије.

Два председника су на церемонији повлачењем полуге покренули трећу подморницу на дизел погон у склопу партнерства Француске и Бразила вредног 10 милијарди долара, а чији је циљ да до краја деценије направи прву подморницу напајану нуклеарном енергијом, преноси Ројтерс.

Пројекат две земље је почео 2008. године, током првог мандата Луле, у сарадњи са француском државном фирмом "Поморска група".

Бразилска влада је навела да јој је флота подморница потребна за одбрану њене обале дугачке скоро 7.500 километара и њених нафтних поља у Атланском океану.

Макрон је у тродневној посети Бразилу са циљем да поправи билатералне односе и стратешко партнерство које је нарушено током мандата претходног бразилског председника Жаира Болсонара, наводи Ројтерс.

Лула да Силва је дочекао Макрона у уторак 26. марта у Белему где су се обавезали да ће заједно радити на заустављању крчења амазонске шуме.

image
VV inauguration
banner