Свет

Како је мала, непозната француска нуклеарна компанија показала сав чемер односа Париза и Вашингтона

Француска влада настоји да спречи да Американци преузму нуклеарну компанију "Сего"
Како је мала, непозната француска нуклеарна компанија показала сав чемер односа Париза и ВашингтонаGetty © Handout / Handout

Француска влада жели да спречи да добављач делова за нуклеарне подморнице "Сего" падне у америчке руке у тренутку када су односи две земље затегнути због америчког Закона о смањењу инфлације - пакета зелених субвенција и пореских олакшица вредног 369 милијарди долара који су Париз и Брисел критиковали као протекционистички потез којим се крше правила глобалне трговине.

Односи две земље погоршали су се још 2021. када су САД у оквиру стратешког одбрамбеног споразума Аустралије, САД и Велике Британије (АУКУС) оставиле Француску без више милијарди евра вредног уговора о производњи нуклеарних подморница који је Париз потписао са Канбером.

Сада се америчко преузимање мале француске компаније од стотинак запослених, која је већини Француза била практично непозната до пре неколико недеља, претвара у тест амбиција француског индустријског суверенитета, пише "Политико".

Садашњег власника "Сегоа", канадску групацију "Велан", купује амерички гигант за производњу индустријских машина "Фловсерв" на основу уговора о преузимању који је објављен раније ове године.

"Сего" испоручује компоненте за подморнице на нуклеарни погон које гради државно бродоградилиште "Навал груп", а такође прави индустријске вентиле који се користе на водећем француском носачу авиона "Шарл де Гол".

Сада би "Сего" могао да се нађе под контролом Америке, што је изазвало забринутост у Паризу да ће Вашингтон имати приступ стратешкој француској технологији.

Договор је последњих недеља постао вруће политичко питање, са десничарским посланицима који су позвали министра економије Бруна Ле Мера да блокира америчког купца.

Влада тренутно "тражи француског купца", рекао је портпарол француског министарства одбране, који је одбио да коментарише до сада примљене понуде, напомињући да коначну реч о томе има француско Министарство економије.

Према француском закону, министарство мора да буде обавештено о преузимању компанија у стратешким секторима како би дало зелено светло или ставило вето на послове. Влада је потврдила да преузимање "Сегоа" спада у оквир овлашћења Француске за проверу инвестиција и да ће бити испитано чим француске власти буду званично обавештене.

Одлуке о инвестиционом скринингу прво се процењују на техничком нивоу у оквиру моћног француског министарства економије, познатог као Берси, али имају и политичку димензију јер их на крају доноси сам министар економије путем декрета.

Раније, Ле Мер није оклевао да користи своје право вета за политички осетљиве случајеве, претварајући случајеве инвестиционог скрининга у политичке битке. У покушају да се представи као бранилац француских индустријских драгуља, Ле Мер је проширио обим овлашћења за проверу инвестиција 2019. године, током свог првог мандата.

Као и у многим другим земљама ЕУ, током пандемије коронавируса додатно је проширен обим вета Француске, како би се спречио ризик да страни инвеститори купе компаније ослабљене кризом. Та нова овлашћења, која је требало да буду привремена, више пута су проширена усред економске кризе повезане са ситуацијом у Украјини.

Случај "Сего" је такође прилика да Париз покаже своју снагу, наводи бриселски портал.

За социјалисту Мишела Сапена, који је неколико пута био француски министар финансија и економије, споразум даје влади прилику да се представи као бранилац националних драгуља заузимањем "хвалисавог става о реиндустријализацији и индустријском суверенитету" који, према његовим речима, до сада није био поткрепљен акцијом.

Макронови савезници пак кажу да покушаји Париза да преузму "Сего" од америчког купца нису протекционистички покушај да се блокира америчка инвестиција.

"Критеријуми неће бити пријатељство или неповерење према Вашингтону", рекао је француски министар, који није овлашћен да говори јавно о том питању, додајући да "контекст" не би требало да спречи Париз да "контролише неке аспекте суверенитета" споразума.

Упркос неким исказима пријатељства, тензије између Париза и Вашингтона су расле сталним темпом последњих месеци и порасле након што је француски председник Емануел Макрон рекао за "Политико" да Европа не би требало да буде "амерички следбеник" када је у питању политика према Кини.

Ле Мер је такође био посебно оштар према САД, оптужујући Вашингтон да користи сукоб у Украјини да успостави "економску доминацију" и да крши правила Светске трговинске организације својим огромним пакетом субвенција, Законом о смањењу инфлације.

Раније овог месеца, он је рекао да би Европа, попут САД и Кине, требало да стави на прво место сопствене индустријске интересе и да престане да се придржава догме о слободној трговини.

Раније овог месеца, док је био у Вашингтону, оптужио је "неке" у САД да примењују двоструке стандарде када је у питању трговина са Кином. "Видим да обим трговине између Кине и Сједињених Држава никада није био тако висок... Од Европе се тражи да одустане од трговине која је порасла између Сједињених Држава и Кине. Не желимо да будемо сеоски идиоти који пуштају друге силе да тргују са Кином, а ми немамо право на то",рекао је министар.

Уколико Француска одлучи да стави вето на споразум, "Сего" би могао да буде издвојен из "Фловсервове" куповине "Велана". Међутим, нејасно је да ли би амерички купац и даље био заинтересован за куповину "Велана" без "Сегоа".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner