Економија

Москва ниже рекорде: Русија међу првих пет извозника робе у Бразил

Бразил је прошле године повећао увоз руске робе за 27 одсто – на рекордних 10 милијарди долара
Москва ниже рекорде: Русија међу првих пет извозника робе у Бразил© Buda Mendes/Getty Images

Крајем 2023. године Русија је први пут ушла у првих пет највећих извозника робе у Бразил, показују подаци бразилске статистичке службе.

Тако је Бразил прошле године повећао увоз руске робе за 27 одсто – на рекордних 10 милијарди долара, што је омогућило Русији да се подигне за једну позицију и постане пети највећи добављач производа за ту јужноамеричку земљу.

Кина је задржала лидерство шесту годину заредом, иако су њене залихе смањене за 12,5 одсто, на 53,2 милијарде долара. 

Амерички увоз је смањен за четвртину током прошле године, на 38 милијарди долара, док је земља остала други највећи извозник производа у Бразил.

Немачка се попела на треће место са четвртог, пошто је њен извоз порастао за скоро три одсто, на 13,1 милијарду долара. Аргентина је заузела четврто место након што је њен извоз пао за 8 одсто, на 12 милијарди долара.

У првих десет највећих извозника на крају 2023. године су и Индија (пад од 22 одсто, на 6,9 милијарди долара), Италија (раст од пет одсто, на 5,9 милијарди долара), Мексико (раст од пет одсто, на 5,54 милијарде долара), Француска (пораст од 11 одсто на 5,5 милијарди долара) и Јапан (пад од три одсто на 5,1 милијарду долара).

image