Свет

Билчик потврдио да се неће кандидовати за нови мандат у Европском Парламенту

Избори за нови сазив Европског парламента биће одржани од 6. до 9. јуна ове године
Билчик потврдио да се неће кандидовати за нови мандат у Европском Парламенту© Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Известилац Европског парламента (ЕП) за Србију Владимир Билчик неће се кандидовати за нови мандат на јунским изборима за ЕП, потврђено је данас Танјугу у његовом кабинету.

Билчик је недавно објавио на свом Инстаграм налогу да се већ пет година у ЕП бори за слободну Словачку, против пропаганде и дезинформација, за слободне и независне медије, одбрану демократије од опасног уплитања из иностранства, као и да ради на томе да даље проширење ЕУ буде главни политички приоритет.

Тада је додао и да је свима који су га питали да ли ће се поново кандидовати на европским изборима, који ће бити одржани од 6. до 9. јуна ове године, одговорио да хоће само ако то има смисла и њему и бирачима, али да се такав сценарио није остварио.

"Зато се нећу кандидовати за поверење народа у Словачкој на јунским изборима за Европски парламент", написао је тада Билчик.

Билчик је изабран за посланика Европског парламента 2019. на заједничкој листи Прогресивне Словачке и његове партије "СПОЛУ" (садашња Демократе), а за известиоца Европског парламента за Србију изабран је у октобру 2019. године.

На том месту он је заменио Дејвида Мекалистера.

image