Србија и Балкан

Билчик о писању "Политика": Нисам знао да та особа има везе са ФСБ-ом

Билчик је нагласио да ни у једном тренутку није знао за било какве везе особе са којом се срео са ФСБ-ом, нити се током њиховог састанка разговарало о питањима Русије или Украјине
Билчик о писању "Политика": Нисам знао да та особа има везе са ФСБ-омGetty © Thierry Monasse / Contributor

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је данас, реагујући на писања бриселског листа "Политико" да је на састанку са председником Војног синдиката Новицом Антићем разговарао о питањима која се односе на запошљавање војника и правне процесе везане за ту тему.

Антић, који је недавно ухапшен због сумње да је проневерио новац Војног синдиката, активни је "агент утицаја" који је свесно и блиско сарађивао са руском Федералном службом безбедности (ФСБ) и одржавао је састанке у Бриселу, а посебно са посланицима Европског парламента, наводно пише у документима западних обавештајних служби које цитира "Политико".

Међу тим посланицима ЕП били су немачка посланица Зелених Виола фон Крамон, посланица италијанских социјалиста и демократа Алесандра Морети и словачки члан Групе конзервативне Европске народне партије Владимир Билчик, наводи се у саопштењу за штампу са тог састанка и види на фотографији у коју је "Политико" имао увид. 

"Као стални известилац Европског парламента за Србију, учествујем у бројним састанцима са различитим заинтересованим странама како бих прикупио увиде који се односе на регион", нагласио је Билчик.

"Ови састанци су суштинска компонента мојих дужности. Предметни састанак, који је затражила Европска федерација синдиката јавних служби, био је фокусиран на решавање питања запошљавања војника и текућих правних битака у вези са овом темом", написао је Билчик у саопштењу објављеном на друштвеној мрежи Икс.

Он је рекао да ни у једном тренутку није знао да особа са којом се сусрео има било какве везе са ФСБ-ом, нити се током њиховог састанка разговарало о питањима Русије или Украјине.

"Пошто се ЕУ суочава са значајним изазовима повезаним са страним мешањем и дезинформацијама из Русије, ја сам посебно опрезан у погледу ових претњи. То је видљиво и из мог рада и гласачког досијеа о овим питањима", рекао је Билчик.

Подсетимо, "Политико" је данас објавио садржину наводног извештаја западних обавештајних служби, у којем се тврди да Русија користи Антића како би се инфилтрирала у тела Европске уније зарад ширења "прокремаљских теза" о сукобу у Украјини.

Међутим, необична је чињеница да се Антић оптужује за промовисање "прокремаљских теза" будући да су многи прозападни политичари и јавне личности, попут Здравка Поноша, Саше Јанковића, Божа Прелевића и Родољуба Шабића приликом хапшења стали у његову одбрану на телевизији Н1, за коју се тешко може рећи да је проруски настројена. 

Штавише, Војни синдикат је уручио почасне грамате телевизији "Н1", дневнику "Данас", агенцијама Бета и Фонет и порталу "Нова".

image
VV inauguration
banner