Свет

Туск: Европа се налази у предратном добу

Пољски премијер сматра да се свет налази у најкритичнијој ситуацији од краја Другог светског рата
Туск: Европа се налази у предратном добу© Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

Европа је ушла у "предратно доба" у коме је сваки сценарио могућ, оценио је пољски премијер Доналд Туск у интервјуу за европске медије.

"Не желим никога да плашим, али рат више није појам из прошлости. То је реалност, почео је пре две године", нагласио је Туск те је наставио:

"Разумем да ће то звучати разочаравајуће, посебно за млађе генерације, али треба психички да се спремимо за долазак новог доба. Ми смо у предратном добу. Не претерујем."

Упитан да ли је рат неизбежан у светлу недавних изјава бројних западних политичара о томе да би Русија могла да нападне НАТО, Туск је одговорио да је "могућ буквално сваки сценарио".

Пољски премијер је додао да Запад треба да учини све да Кијеву обезбеди опрему и муницију, јер се свет сада налази у најкритичнијој ситуацији од завршетка Другог светског рата.

"Следеће две године ће бити одлучујуће", рекао је Туск и додао да ако блок не обезбеди довољно оружја Украјини и она буде поражена, "нико у Европи неће моћи да се осећа безбедно".

Тврдње западних званичника да би Русија могла да нападне НАТО су "бесмислица", изјавио је у среду руски председник Владимир Путин.

Он је напоменуо да су присталице Кијева покушале да прикупе подршку за додатну помоћ тврдњом да Русија неће стати ако Украјина буде поражена на бојном пољу.

image