Свет

Бундесвер испоручује Украјини 10.000 артиљеријских граната

Чешка је раније овде године организовала куповину до 800.000 комада артиљеријске муниције за Украјину, а тој иницијативи се до сада придружило двадесетак земаља
Бундесвер испоручује Украјини 10.000 артиљеријских гранатаwww.globallookpress.com © Philipp Schulze

Немачка предаје артиљеријску муницију Украјини у оквиру дугорочног плана у три фазе. Бундесвер ће наредних дана Украјини предати 10.000 артиљеријских граната из сопствених залиха, рекао је генерал-мајор Кристијан Фројдинг у интервјуу за "Дојче веле".

Примопредаја је део тростепеног плана за испоруку муниције, додао је он.

Према његовим речима, украјинске потребе за артиљеријском муницијом биће задовољене у три етапе. Након прве, хитне фазе, средњорочно ће бити подржана чешка иницијатива за муницију.

"Преузећемо више 180.000 комада муниције, за које је планирано да буду испоручени од почетка лета до краја године", рекао је генерал.

А на "дуже стазе" Немачка је, поред чешке иницијативе, склопила и билатерални уговор који предвиђа испоруку још 100.000 артиљеријских граната од четвртог квартала ове године. Фројдинг није желео да детаљније објашњава са којом земљом је склопљен уговор о испоруци.

Чешка је организовала куповину до 800.000 комада артиљеријске муниције за Украјину. Иницијатива је почела крајем фебруара. Од тада се кампањи придружило 20 земаља ЕУ и НАТО, укључујући Немачку, Француску, Данску, Холандију и Канаду.

Према Фројдинговим речима, тренутна најхитнија потреба Украјине је "артиљеријска муниција, друга муниција и вођене ракете за савремене системе противваздушне одбране и оклопна борбена возила".

Фројдинг је говорио и о обуци украјинских војника у Немачкој. Прошле године је на немачким војним полигонима обучено 10.000 припадника оружаних снага Украјине, а још 3.000 до 4.000 људи у првим месецима 2024.

Немачко Министарство одбране спремно је да 2024. понуди такву прилику још већем броју војника из Украјине.

"Фокус је увек на обуци на системима наоружања које пружамо украјинским оружаним снагама, и тактичкој обуци, обуци оператера, као и обуци техничара да их одржавају и поправљају", рекао је Фројдинг.

Колеге у Немачкој су притом "изненађене способношћу украјинских војника да уче", као и брзином којом се "навикавају на потпуно нове системе наоружања".

image
VV inauguration
banner