Свет

Званичник Хамаса: Русија може да заштити Палестинце, Американци раде са Израелом

Већина оружја које се користи за убијање жена и деце у Појасу Газе је америчко оружје, рекао је водећи члан палестинске организације
Званичник Хамаса: Русија може да заштити Палестинце, Американци раде са ИзраеломGetty © Anadolu / Contributor

Басем Наим, водећи члан Хамасовог политбироа, рекао је за РТ да рат у Гази води заједничка команда палестинских група у опкољеној обалској енклави, а не само Хамас и изразио забринутост због америчког плана за изградњу луке у Гази, за коју је упозорио да би Израелци могли да је искористе да почине још ратних злочина против палестинског народа.

САД планирају да изграде морску луку у Гази, што је идеја која је наводно првобитно потекла од израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа како би се, опет наводно, олакшала испорука хуманитарних залиха.

Наим каже да би то захтевало стабилан прекид ватре - "како дистрибуирати помоћ док Израелци и даље пуцају?" - али упозорава да "постоје начини да се ова лука користи у друге сврхе".

Са једне стране, рекао је он, лука би могла да буде позитиван корак у правом смеру. "Али, истовремено, чему овај дуг и компликовани пут? Најкраћи и најлакши начин је обавезати Израел да отвори све копнене прелазе и дозволи свим међународним телима, укључујући УНРВА, да слободно раде на терену", рекао је Наим.

Када је реч о употреби луке у "друге сврхе", Наим каже да би она могла да се "искористи за америчко присуство овде". "На пример, ово би могао да буде део дугорочног плана за контролу, од стране Американаца и Израелаца, морске обале и фиксне линије од запада ка истоку".

Наим је такође рекао да није само Хамас извео напад на Израел 7. октобра већ "заједнички штаб" неколико других палестинских оружаних група, укључујући секуларне националисте, марксисте и исламисте.

Све те групе су се организовале пре неколико година у Појасу Газе као одговор на израелску агресију, рекао је он.

Наим је такође изјавио да израелска "фашистичка влада неће прихватити ниједну палестинску државу", а Израел сада тражи "такозвани план коначног решења... што значи да настоји да елиминише или потпуно поткопа постојање Палестине, било на политичком нивоу, на нивоу људске егзистенције, на географском нивоу, на регионалном верском нивоу".

Када је реч о ставу Русије према рату у Гази, Наим верује да Русија може да игра главну улогу и у заштити Палестинаца на глобалној сцени и у постизању споразума између различитих унутарпалестинских фракција.

"Русија је суперсила и стога веома важна и веома кључна у палестинско-израелском сукобу. Русија је једна од сталних држава у Савету безбедности, укључена у различите области овог региона и стога може да помогне у многим случајевима - политички и дипломатски", рекао је он.

Наим је рекао и да је Русија веома важна у заштити Палестинаца уопште, будући да у Савету безбедности може да блокира америчке планове да "поткопају Палестинце и њихов отпор".

"Русија је такође важна када су у питању палестинско-палестински односи. Они имају добре односе са свим палестинским фракцијама и то је нешто што није присутно у великом броју случајева. Такође можемо рећи да имају исте односе са свим фракцијама и то је такође од велике помоћи у постизању палестинског јединства", рекао је он.

Када је реч о Сједињеним Државама и њиховој улози у сукобу у Гази, Наим каже да постоји "много америчких официра који планирају и спроводе одлуке ратног кабинета" и "обезбеђују војну обавештајну помоћ" Израелцима и тако им помажу "да остваре своје циљеве".

"Већина оружја које се користи за убијање жена и деце у Појасу Газе је америчко оружје", рекао је он, додајући да Американци говоре о хуманитарној помоћи док се Палестинци суочавају са глађу, али "не успевају да изврше притисак на Израел и могли би да окончају све ово ако желе, али то не чине и причају о привременом прекиду ватре само за потребе предстојећих избора", закључио је Наим.

image