Свет

Брод са 200 тона хране стигао до обала Газе

Планирано је да наредних дана још један брод са хуманитарном помоћи буде послат са Кипра у Газу
Брод са 200 тона хране стигао до обала Газе© Tanjug/AP Photo/Petros Karadjias

Брод који са Кипра превози скоро 200 тона хране за Газу стигао је до обала те палестинске енклаве, јавља Ројтерс, позивајући се на изјаве очевидаца.

Брод у власништву шпанске невладине организације "Опен aрмс" испловио је из луке Ларнака, у оквиру тестирања новог поморског коридора за директну доставу помоћи Појасу Газе, са баржом која носи основне животне намирнице, а није познато где је планирано да пристане кад буде стигао.

Мисију, коју највећим делом финансирају Уједињени Арапски Емирати, организује америчка невладина организација Светска централна кухиња (World Central Kitchen), док шпанска невладина организација "Опен армс" обезбеђује брод, преноси Ројтерс.

Друга пошиљка помоћи биће послата са Кипра у Газу у наредним данима, изјавио је министар спољних послова Кипра Константинос Комбос, и додао да би Кипар могао да има све већу улогу у испоруци помоћи Гази морским путем.

Хуманитарне организације намеравају да испоручују помоћ директно у Газу, а према проценама УН, четвртина становништва енклаве је у опасности од глади.

image
VV inauguration
banner