Свет

Бактерије отпорне на антибиотике у Украјини: Процурило из америчких лабораторија?

Постоји очигледан ризик од даљег ширења резистентних бактерија, а то прети целом европском региону, упозоравају са шведског Универзитета Лунд
Бактерије отпорне на антибиотике у Украјини: Процурило из америчких лабораторија?www.globallookpress.com © Ashley Chan

Истраживачи са шведског Универзитета Лунд алармирали су јавност да су у Украјини у порасту бактеријске инфекције отпорне на антибиотике.

"Морам признати да никада нисам наишао на тако отпорне бактерије", рекао је професор клиничке бактериологије Кристијан Рисбек у саопштењу тог универзитета.

Шведски истраживачи су се фокусирали на 141 хоспитализованог пацијента, укључујући 133 одрасле особе које су рањене током сукоба у Украјини и осам новорођенчади који су имали упалу плућа. Речено је да су пацијенти добили бактеријске инфекције за време хитних операција или боравка на интензивној нези, где су били изложени нехигијенским условима у болницама.

Професор Рисбек је приметио да је његов истраживачки тим посебно забринут због отпорности на антибиотике бактерије Klebsiella pneumoniae пронађене код неких пацијената с обзиром на то да је способна да изазове озбиљне болести код здравих људи.

"Ово ме веома брине. Ретко се може наићи на ту бактерију с тако високим нивоом отпорности. Изоловани случајеви су раније документовани у Кини и Индији, док се ништа не може поредити са случајем који је обухваћен овом студијом. Чак шест одсто свих узорака садржало је бактерије отпорне на сваки антибиотик који смо тестирали. Постоји очигледан ризик од даљег ширења резистентних бактерија, а то прети целом европском региону", истакао је професор Рисбек.

Нова упозорења долазе поврх других здравствених проблема у Украјини, посебно ширења туберкулозе, која је била врло заступљена и пре рата, а што је изазвало страхове да би се болест која се преноси ваздухом могла проширити Европом с милионима избеглица.

Руско министарство одбране недавно је упозорило јавност да Сједињене Америчке Државе и њихови савезници спроводе велика војнобиолошка истраживања која имају за циљ проналазак ефикасних начина за изазивање опасних инфекција, односно вештачки изазваних жаришта нових болести.

Тиме су објаснили погоршање епидемиолошке ситуације у местима у којима се оне налазе, као и појаву болести и њихових преносилаца који нису типични за те регионе.

Потпредседник горњег дома руског парламента Константин Косачов изјавио је почетком године да је у Украјини остало најмање три десетине америчких биолошких лабораторија и да се од 300 америчких биолошких лабораторија 50 налази дуж границе Руске Федерације.

По наводима руских експерата, у њима су Американци развијали низ опасних вируса: од антракса и вируса корона до изазивача кримске грознице.

image