Свет

Ројтерс: Израелске снаге погодиле возило УН у Либану, рањено неколико посматрача

Израелска војска је, међутим, саопштила да није извела ваздушни удар на возило у којем су били посматрачи Уједињених нација
Ројтерс: Израелске снаге погодиле возило УН у Либану, рањено неколико посматрача© Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

У данашњем израелском нападу надомак града Ремејша на југу Либана погођено је возило које је превозило техничку опрему за Уједињене нације и рањено је неколико посматрача, потврдила су за Ројтерс два неименована безбедносна извора.

Британска агенција наводи да су израелске одбрамбене снаге (ИДФ) напале возило које припада мировној мисији УН у јужном Либану (УНИФИЛ), али да за сада није било коментара ни из УНИФИЛ ни из посматрачке мисије УН (УНТСО).

Један од безбедносних извора рекао је извештачу Ројтерса да су у аутомобилу била три посматрача УН и један преводилац за либански језик, а оба извора су потврдила да је рањено неколико људи у возилу.

Израелска војска је, међутим, саопштила да није извела ваздушни удар на возило у којем су били посматрачи Уједињених нација у области Ремејша у јужном Либану.

Израел размењује ватру са либанском наоружаном групом Хезболах у јужном Либану скоро шест месеци, паралелно са ратом против палестинске милитантне групе Хамас у Гази.

У досадашњим израелским гранатирањима Либана убијено је скоро 270 припадника милитантне групе Хезболах и око 50 цивила, укључујући децу, медицинско особље, новинаре, припаднике УНИФИЛ и либанске војске, наводи Ројтерс.

УНИФИЛ је прошлог месеца саопштио да је израелска војска прекршила
међународно право, отворила ватру на групу јасно препознатљивих
новинара и убила новинарку Ројтерса.

Либански премијер Наџиб Микати осудио је напад израелске војске на снаге УН у јужном Либану у којем је рањено четворо људи.

У саопштењу Привремених снага Уједнињених нација у Либану (УНИФИЛ) истакнуто је да је гађање мировних снага "неприхватљиво", преноси "Тајмс оф Израел".

image
VV inauguration
banner