Свет

Истрага УН показала: Израелски тенк убио сниматеља Ројтерса, било јасно да је извештач

Пуцање на цивиле, у овом случају на новинаре који су јасно могли да буду идентификовани, представља кршење Резолуције 1701 (2006) и међународног права, наводи се у извештају УНИФИЛ-а
Истрага УН показала: Израелски тенк убио сниматеља Ројтерса, било јасно да је извештач© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Ројтерсов репортер Исам Абдалах убијен је гранатом израелског тенка у Либану прошле године, који је испалио два метка калибра 120 мм на групу "новинара за коју је било јасно да су извештачи", кршећи тиме међународно право, наводи се у извештају УН о инциденту који се догодио 13. октобра прошле године.

У истрази привремених снага Уједињених нација у Либану (УНИФИЛ), у чији садржај је Ројтерс имао увид, наводи се да њено особље није забележило никакву размену ватре преко границе између Израела и Либана више од 40 минута пре него што је израелски тенк "меркава" отворио ватру, преноси Ројтерс.

"Пуцање на цивиле, у овом случају на новинаре који су јасно могли да буду идентификовани, представља кршење Резолуције 1701 (2006) и међународног права", наводи се у извештају УНИФИЛ-а, позивајући се на резолуцију Савета безбедности 1701.

У извештају на седам страница од 27. фебруара даље се наводи: Оцењује се да у тренутку инцидента није било размене ватре преко "плаве линије". Разлог за ударе на новинаре није познат.

Према резолуцији 1701, усвојеној 2006. како би се окончао рат између Израела и либанских бораца Хезболаха, мировне снаге УН биле су распоређене да надгледају прекид ватре дуж 120 км линије разграничења, или Плаве линије, између Израела и Либана.

Као део своје мисије, трупе УН бележе кршење примирја и истражују најтеже случајеве. Поред убиства Абдалаха, рањено је још шест новинара, од којих један теже.

Упитан о извештају УНИФИЛ-а, портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Нир Динар рекао је да их је Хезболах 13. октобра напао у близини израелске заједнице Ханита.

"Одговорили смо артиљеријом и тенковском ватром како бисмо отклонио претњу, а затим смо добили извештај да су новинари повређени. Осуђујемо сваку повреду трећих страна, укључујући и новинаре", рекао је Динар и додао да ИДФ сматра да је слобода штампе од највеће важности, и појашњава да је боравак у ратној зони опасан.

Реконструкција догађаја

Главна уредница Ројтерса Алесандра Галони позвала је Израел да објасни како је могао да се догоди овај напад у којем је убијен Абдалах (37) и позвала на одговорност.

"Извештај УНИФИЛ-а послат је Уједињеним нацијама у Њујорк 28. фебруара, као и либанској и израелској војсци", рекли су Ројтерсу извори упознати са овим случајем.

УНИФИЛ је послао тим да посети локацију 14. октобра, а такође је добио извештаје од либанских оружаних снага и од неименованог сведока који је био присутан на брду када су се напади догодили, наводи се у извештају.

Детаљи о инцидентима у зони операција УНИФИЛ-а укључени су у редовне извештаје генералног секретара УН о примени резолуције Савета безбедности 1701. Истраге УНИФИЛ-а се, међутим, обично не објављују.

Група новинара је скоро сат времена пре напада снимала прекогранично гранатирање из даљине на отвореном подручју на брду у близини либанског села Алма ал-Шаб. Дан касније, ИДФ је саопштила да је већ има реконструкцију догађаја и да је у току истрага.

ИДФ до данас није објавила извештај о својим налазима. 

image