Свет

Бајден у клинчу са хришћанима: Прогласио Дан видљивости трансродних особа баш на Ускрс

Амерички председник је позвао све Американце да се придруже у подизању гласа трансродних особа широм земље, али уједно увредио римокатолике који данас прослављају највећи хришћански празник
Бајден у клинчу са хришћанима: Прогласио Дан видљивости трансродних особа баш на Ускрс© Alex Wong/Getty Images

Амерички председник Џозеф Бајден суочава се са жешћим критикама из изборног штаба Доналда Трампа и верских конзервативаца због проглашења 31.марта Даном видљивости трансродних особа".

Демократа је у петак упутио проглас, позивајући "све Американце да се придруже у подизању гласа трансродних особа широм наше земље и да раде на елиминисању насиља и дискриминације засноване на родном идентитету", пише АП.

Међутим, због тога што је 31. март пао на Ускрс, један од највећих хришћанских празника, из Трамповог штаба оптужили су Бајдена да је неосетљив на религију, а потом су уследиле бројне критике републиканаца.

"Позивамо неуспешну кампању Џоа Бајдена и Белу кућу да се извине милионима католика и хришћана широм Америке који верују да је данас време за само једну прославу — васкрсења Исуса Христа", рекла је Каролајн Левит, секретар за штампу Трампове кампање.

Она је прозвала Бајденову администрацију због "вишегодишњих напада на хришћанску веру".

Портпарол Беле куће Ендрју Бејтс рекао је да републиканци који критикују Бајдена "желе да поделе и ослабе Америку окрутном мржњом и непоштеном реториком".

"Као хришћанин који Ускрс слави са породицом, председник Бајден се залаже за окупљање људи и очување достојанства и слобода сваког Американца. Председник Бајден никада неће злоупотребити своју веру у политичке сврхе или зарад профита", рекао је Бејтс. 

Да подсетимо, Бајденови политички ставови о геј браковима и подршци женама на право на абортус довели су га у сукоб са многим конзервативним хришћанима.

image