Свет

Прекидали скуп Бајдена и донатора: Уз повике "крв је на вашим рукама" скупили 26 милиона долара

Клинтон му је скочио у одбрану, тврдећи да је председнику САД стало до самоопредељења Палестинаца и успостављања решења са две државе
Прекидали скуп Бајдена и донатора: Уз повике "крв је на вашим рукама" скупили 26 милиона долара© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Пропалестински демонстранти су у четвртак увече више пута прекидали акцију прикупљања средстава председника Џозефа Бајдена на којој су учествовали бивши председници Барак Обама и Бил Клинтон — наглашавајући тако озбиљан изборни изазов за актуелног председника иако је зарадио 26 милиона долара.

Прекидања, између осталог и она уз повике "крв је на вашим рукама", фрустрирали су Бајдена, који ових дана, изгледа плаћа своју подршку Израелу у крвавом рату против Хамаса.

Клинтон му је скочио у одбрану, тврдећи да је Бајдену стало до самоопредељења Палестинаца и успостављања решења са две државе. Обама је такође рекао да је Бајден има чврсто морално гледиште током овог сукоба.

Догађај, који је, према писању "Политика", зарадио готово двоструко више него што је Трамп прикупио током читавог јануара, сасвим је извесно, надовезаће се на Бајденову већ остварену предност у готовини у односу на бившег председника. А заједнички наступ популарних демократских бивших председника, који би злонамерни назвали и "црном тројком", био је ту да посведочи да иза Бајдена стоји јединствена странка.

Међутим, уочи скупа, стотине демонстраната је марширало поред колоне Бајденових присталица, позивајући на прекид ватре у Гази и критикујући Бајдена. Док су присутни одлазили, демонстранти постројени на Шестој авенији узвикивали су "присталица геноцида" и "прекини ватру одмах".

Сва три председника током обраћања, "упозоравали су" јавност на наводну претњу коју би представљао Трамп ако се врати у Белу кућу. Позивајући се на Трампове коментаре да би био диктатор "на један дан" ако би поново изабран , Бајден је рекао да се "он не шали" и да то "заиста потреса читав свет".

Обама је такође позвао демократе да подрже Бајденов реизбор, истичући његове напоре да ограничи цену инсулина засноване на Закону о приступачној нези и Закону о здравственом осигурању деце, законима који су потписали Обама и Клинтонова.

"Гле, страсти су узбуркане због онога против чега смо, и Џо је потпуно у праву када каже да имамо не само кандидата, већ, искрено, странку и читаву инфраструктуру, која се све више не бави суштином Америке", рекао је Обама, додајући како они, међутим, имају да испричају "позитивну причу".

Трамп је такође у четвртак био у Њујорку како би присуствовао бдењу за њујоршког полицајца који је убијен на дужности у понедељак. Трампова кампања је користила подељени екран да удари и на Бајдена који време  троши само на новац богатих донатора и познатих личности.

image