Свет

Кина позива на мировну конференцију о Украјини: Русија треба да буде заступљена

Украјина планира да сазове самит лидера земаља у Швајцарској, на којем неће учествовати представници Русије
Кина позива на мировну конференцију о Украјини: Русија треба да буде заступљена© Elements.envato.com

Амбасадор Кине у Русији Џанг Ханхуи позвао је светску јавност да се организује мировна конференција о украјинско-руском сукобу, на којој ће у истој мери бити заступљене "све стране", укључујући и руску.

"Прошло је две године од почетка велике ескалације украјинске кризе, и сада је најхитнији задатак успостављање мира. Кина подржава својевремено сазивање мировне конференције, коју ће одобрити и руска, и украјинска страна, на којој ће у једнакој мери бити заступљене све стране и на којој ће се часно разговарати о свим варијантама мировног плана", рекао је амбасадор руском листу "Известија".

Он је додао да постоје разлике у ставовима када је реч о преговорима, али и да се "сви слажу да ће се мир на крају постићи путем преговора".

"Кина је одржавала тесне везе с низом земаља, укључујући и са Русијом и Украјином, и то како би одиграла конструктивну улогу у регулисању кризе", истакао је дипломата.

Подсетимо, Украјина планира да сазове самит лидера земаља у Швајцарској, на којем неће учествовати представници Русије. То значи да ће се о сукобу разговарати без Русије и узимања у обзир њених интереса.

Кина се, пак, залаже за другачији формат.

Поједини амерички медији пишу да није искључено да би Пекинг стога могао да бојкотује ове преговоре у Швајцарској. Како наводи "Политико", Швајцарска се, такође, залаже за то да се на преговоре позиве Русија

Слични формати, у којима није учествовала Москва, већ су одржавани, али они, како се показало, нису довели до мира или смиривања ситуације.

Руска страна позива на дијалог, понавља да је заинтересована за преговоре са свима који покажу реалну спремност за частан дијалог, који би узимао у обзир нове реалије на терену и забринутости и интересе Москве.

Ипак, Кијев је још давно забранио преговоре са Русијом, док је на њеном челу председник Владимир Путин. То је забрањено законом, будући да је тренутни председник те земље Владимир Зеленски донео акт који онемогућава дијалог.

Незаинтересованост за преговоре Кијев је јуче још једном потврдио када је градоначелник овог града Виталиј Кличко изјавио за немачке медије да Украјини не одговарају преговори или замрзавање сукоба, те да јој је потребно само још оружја.

image