Русија

Руски дипломата: Кијев само инструмент Запада, агресивна политика НАТО-а према Москви неће потрајати

Поводом 75. година од стварања НАТО-а, руски дипломата у Бечу коментарисао је односе Москве и Алијансе и подсетио да је Русија означена као главна претња, што ће, како каже, довести до потпуне деградације војно-политичке ситуације у Европи
Руски дипломата: Кијев само инструмент Запада, агресивна политика НАТО-а према Москви неће потрајати© Elements.envato.com

Односи Русије и САД могу се описати као "нешто више од хладног рата", а Руској Федерацији данас је супротстављена војно-индустријска машинерија Украјине и НАТО-а, рекао је за "РИА Новости" Константин Гаврилов, шеф руске делегације на преговорима за питања војне безбедности и контроле наоружања у Бечу.

Гаврилов је подсетио да је Алијанса у Мадриду 2022. усвојила стратешку концепцију у којој се наводи да је Русија "директна и најзначајнија претња" за њу, што је, како оцењује, битно, будући да ће то бити полазна тачка за односе са Руском Федерацијом током наредних десет година. 

"Агресивна политика према нашој земљи довешће до потпуне деградације војно-политичке ситуације у Европи. Тако неће још дуго моћи", упозорава он.

Гаврилов додаје и да је Москва спремна за било какав развој догађаја, па чак и на слање НАТО трупа у Украјину.

"Више пута смо упозоравали да њихово све веће учешће у оружаном сукобу може довести до директног војног сукоба нуклеарних држава с катастрофалним последицама, а одговорност за то ће бити на њима".

У овом тренутном сукобу, Украјина је за Запад, како каже, само поље битке и инструмент борбе против Москве, док су земље Запада у позадини, испоручујући Украјинцима оружје, и дајући им обавештајне податке.

image