Свет

"Независна" медијска истрага: Руси су одговорни за "хавански синдром" америчких званичника

За разлику од медија, већина агенција за међународну сарадњу закључила је да је мало вероватно да је страни фактор одговоран за тзв. "хавански синдром"
"Независна" медијска истрага: Руси су одговорни за "хавански синдром" америчких званичникаGetty © Sono Creative

Годину дана након што су америчке обавештајне службе потврдиле да тајанствена болест позната као "хавански синдром" није настала као резултат деловања страног непријатеља, истрага "независних" медија пронашла је доказе да је за исту одговорна специјална руска војна јединица.

Си-Би-Есова емисија "60 минута" заједно са "Инсјдером" и "Шпиглом" наводно је открила да  јединица руског ГРУ-а под шифром 29155 можда стоји иза неуролошких синдрма америчких званичника. За разлику од медија, обавештајне агенције наводе да је мало вероватно да је страни противник одговоран за "хавански синдром".

Симптоми "хаванског синдрома", који амерички званичници називају "аномалним здравственим инцидентима" (АХИ), могу укључивати екстремне главобоље, вртоглавицу, мучнину и бол у ушима.

Стање је названо "хавански синдром" јер су извештаји о обољевању америчких званичника први пут документовани у америчкој амбасади у главном граду Кубе крајем 2016.

Нови "докази" сугеришу да је "вероватно било напада две године раније у Франкфурту у Немачкој, када је службеника америчке владе стационираног у тамошњем конзулату онесвестило нешто слично снажном енергетском снопу", наводи "Инсајдер".

"Жртви је касније дијагностикована трауматска повреда мозга, а такође је успела да идентификује оперативца Јединице 29155 са седиштем у Женеви", додаје се у извештају.

Грег Едгрин, недавно пензионисани потпуковник војске који је водио истрагу Одбрамбене обавештајне агенције о "хаванском синдрому" од 2021. до 2023. године, рекао је за Си-Би-Ес да Сједињене Државе "напада Путинов режим".

Из Канцеларије директора националне обавештајне службе саопштено је да је "већина агенција за међународну сарадњу закључила је да је мало вероватно да је страни противник одговоран за пријављене АХИ".

Из Беле куће и ФБИ је саопштено да "пажљиво прате" и "озбиљно схватају" извештаје о евентуалној појави АХИ.

image