Свет

Бивши амерички обавештајац: Кина има шпијунску базу на Куби најмање 30 година

Америчким обавештајним агенцијама је наводно требало девет година да схвате да иза поправки и јачања капацитета шпијуског објекта у Бехукалу надомак Хаване заправо стоје Кинези
Бивши амерички обавештајац: Кина има шпијунску базу на Куби најмање 30 годинаGetty © Photo by Chip Somodevilla

Кинески шпијунски напори на Куби усмерени на Сједињене Државе нису ништа ново и почели су пре најмање три деценије, рекао је пензионисани војни контраобавештајни агент Крис Симонс за "Мајами хералд".

Како објашњава, америчким обавештајним агенцијама је требало девет година да схвате ко стоји иза поправки и јачања капацитета шпијуског објекта у Бехукалу (45 минута вожње од Хаване).

"Видели смо побољшања током једне деценије, стабилне напретке; очигледно се нешто дешавало, али нисмо знали шта. Онда смо 2001. године открили да су Кинези тамо били већ девет година. Речено су се Кинези, када су дошли 1992. године, сместили у једну зграду у Бехукалу и да је у том објекту било 50 официра", рекао је бивши шеф Одељења за контраобавештајни рад на Западној хемисфери у америчке Војне обавештајне службе, која се превасходно фокусирала на Кубу.

Тврдње о дугорочном упоришту кинеских шпијунских агенција на Куби долазе након што је "Волстрит џорнал" недавно писао да су Кина и Куба постигле су тајни споразум о оснивању шпијунске кинеске станице за електронско прислушкивање на острву.

Како су навели, објекат за прислушкивање на Куби, удаљене отприлике око 160 километара Флориде, омогућио би кинеским обавештајним службама да пресрећу електронску комуникацију широм југоистока САД, где се налазе бројне војне базе, као и да надгледају саобраћај америчких бродова.

Чланови Конгреса су изразили забринутост након првих медијских извештаја о кинеској шпијунској бази на Куби, преноси "Мајами хералд".

"За нас није изненађење да кубански режим, који је кроз историју отварао врата страним противницима Сједињених Држава заједно са Кином ради на поткопавању националне безбедности САД. Међутим, успостављање обавештајних објеката и проширење војних веза овако близу територије САД је значајан, ескалациони корак", написали су прошле недеље у писму у сенатор Боб Менендез и представник Мајкл Мекол, председавајући Сената и Комитета Представничког дома који се бави спољним пословима, тражећи обавештајни брифинг о том питању.

Међутим, бивши контраобавештајац тврди за "Мајами хералд" да су кинески шпијуни су на Куби дуже него што се мислило.

"Вашингтон је знао да су Кинези умешани", рекао је Симонс наводећи да САД нису хтеле да постављају тешка питања и да су "мислиле да је Кина само искористила политичку прилику услед распада Совјетског Савеза".

"То је била поједностављена логика Вашингтона. Могли смо да видимо како бродови улазе и оружје како се истоварује, али Вашингтон углавном није желео да поставља тешка питања", навео је.

Кина и Куба су демантовале извештаје о кинеској шпијунажи на карипском острву, за које су рекли да су део дезинформационих напора Сједињених Држава.

Заменица портпарола Савета за националну безбедност Кејт Вотерс рекла је да не може да потврди да је кинеско особље било присутно у Бехукалу још од 1992. године. Она је питања преусмерила на Канцеларију директора националне обавештајне службе (ДНИ). Портпарол ДНИ Лорен Бракман рекла је да не може да пружи "додатне смернице".

Објекат у Бехукалу може да пресретне сигнале са америчких сателита који комуницирају са земаљским станицама, дајући тако кинеским и кубанским шпијунима велике количине вредних података, објашњава Симонс додајући да чак и ако је садржај телефонског позива шифрован, обавештајни службеници у Бехукалу би могли да прате бројеве телефона неколико владиних агенција САД и важне обрасце комуникације.

Како наводи лист, кинески технолошки напредак би могао да значи да постоји ризик да би сада могли и да дешифрују пресретнуту комуникацију, при чему наводе да се "чини се да су кинеске компаније такође играле кључну улогу у изградњи интернет и телекомуникационе инфраструктуре на Куби, пружајући тако влади алате за цензуру садржаја и шпијунирање грађана".

Обавештајни подаци из времена Трампове администрације наводе да су радници кинеских телекомуникационих дивова "Хуавеј" и "ЗТЕ" обилазили објекте на Куби за које се верује да су кинеске станице за електронско шпијунирање, наводи се у тексту "Волстрит џорнала".

Иако ни "Хуавеј" ни "ЗТЕ" нису познати по технологији која је довољно софистицирана да би послужила за прислушкивање, обе компаније су специјализоване у областима које би могле допринети функционисању такве операције, попут интернет сервера и мрежне опреме за потенцијални пренос података у Кину, писао је амерички лист.

Подсећамо, Пекинг је саопштио да нема планове за изградњу станице за електронско шпијунирање на Куби, демантујући "Волстрит џорнал".

Извештај америчког листа одбацили су и Хавана, али и Бела кућа и Пентагон.

Портпарол кинеског МСП Ванг Венбин је такође позвао америчке званичнике да "престану да се мешају у унутрашње ствари Кубе под изговором слободе, демократије и људских права" и да укину комерцијалну и финансијску блокаду на острву која потиче још из Хладног рата.

image