Свет

Министар спољних послова Јерменије: Нећемо у НАТО, али хоћемо ближе односе са САД и ЕУ

Јереван већ сарађује са Алијансом, али питање чланства није на дневном реду
Министар спољних послова Јерменије: Нећемо у НАТО, али хоћемо ближе односе са САД и ЕУ© Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Images

Јерменија не планира да се придружи НАТО-у, изјавио је министар спољних послова Јерменије Арарат Мирзојан, а преноси ТАСС.

"Ми већ сарађујемо са НАТО-ом, учествујемо у мировним операцијама у Авганистану, повећавамо своје присуство на Косову. То је формат сарадње. Што се тиче планова за улазак у НАТО, тренутно, то питање није на дневном реду Јерменије", рекао је он у интервјуу за новински портал "Тодос нотисијас".

Јерменија је, како каже, орјентисана на Европу.

"Премијер Никола Пашињан је недавно у Европском парламенту рекао да је Јерменија спремна да буде ближа Европској унији колико и Европска унија жели да буде ближа Јерменији", истакао је Мирзојан.

Министар је навео да су ЕУ и САД важни партнери Јеревана, и да држава продубљује економске и политичке односе са Бриселом и Вашингтоном.

"Трудимо се да обезбедимо нашу безбедност и развој на демократском и институционалном путу и ​​видимо да на Западу постоје добри партнери за то", навео је.

Портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је раније да је Русија забринута због састанка Јерменија-ЕУ-САД заказаног за 5. април, јер Вашингтон и Брисел отворено говоре о антируској природи тог скупа.

image
VV inauguration
banner