Русија

Захарова: Пашињан упозорава на рат – то је плод сарадње са Западом

Јерменски премијер је рекао да би рат могао да почне крајем недеље, ако Јереван не пристане на компромис са Бакуом по питању пограничних села
Захарова: Пашињан упозорава на рат – то је плод сарадње са ЗападомGetty © Meghdad Madadi ATPImages

Изјава јерменског премијера Никола Пашињана о почетку рата између Јерменије и Азербејџана је плод сарадње Јеревана са Европском унијом, НАТО-ом и Вашингтоном, указала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Наиме, јерменски премијер је на састанку са становницима региона Тавуш рекао да би, ако Јереван не направи компромис са Бакуом по питању пограничних села, рат могао да почне крајем недеље.

"Ево до чега је довело понашање нових луткара из Европске уније, НАТО-а и Вашингтона. Имајте на уму да ова изјава ни на који начин није повезана са Русијом. То је искључива надлежност актуелних власти у Јеревану и резултат њихових консултација са западњацима", написала је Захарова на Телеграму.

Прошлог септембра, Азербејџан је успоставио пуну контролу над Нагорно-Карабахом. У том контексту, чинило се да је дугогодишњи сукоб између Бакуа и Јеревана завршен.

Међутим, очигледно је да и даље постоје неспоразуми између Јеревана и Бакуа који би могли да доведу до новог рата ако се не разреше. 

Заменик премијера Азербејџана Шахин Мустафајев је 9. марта навео да Баку захтева ослобађање села које је Јерменија заузела у оквиру процеса дефинисања граница. Истовремено, азербејџанска страна не признаје оптужбе са јерменским медија да је 31 село наводно под окупацијом Азербејџана.

Јерменске власти су напоменуле да би приликом дефинисања граница било неопходно узети у обзир постојање специфичних области – јерменске енклаве Арцвашен на територији бившег совјетског Азербејџана и енклаве у којима живе Азербејџанци на територији бивше совјетске Јерменије.

Азербејџански председник Илхам Алијев је у децембру 2023. године изјавио да азербејџанска страна не жели рат са Јерменијом, а пуна контрола над својом територијом је суверено право Азербејџана.

image
VV inauguration
banner