Свет

Медији: У Украјини убијен пољски бригадни генерал; Варшава тврди "природна смрт"

Према руским медијима, унутар тог командног центра налазили су се и други високи официри НАТО-а
Медији: У Украјини убијен пољски бригадни генерал; Варшава тврди "природна смрт"Getty © Jose Colon/Anadolu Agency

Пољски бригадни генерал Адам Марчак убијен је, према руским медијима, током последње недеље марта у нападу "искдандерима" на подземни бункер у граду Часов Јар.

"Искандер" је балистичка ракета кратког домета која развија хиперсоничну брзину од 5,9 маха и може да носи различите бојеве главе, укључујући и бункер бастере, тежине до 700 килограма.

Пољска војска је саопштила вест о његовој смрти, али је, према овом саопштењу, смрт наводно наступила услед "необјашњивих природних узрока" у тренутку кад није био на дужности и у белгијском граду Монс, где се налази Врховни штаб НАТО снага у Европи.

Према сајту "Топвор.ру", и други официри НАТО-а убијени су или рањени у нападу на Часов Јар. Према овим извештајима, неки рањеници су евакуисани у Пољску. За сада није познат њихов чин или националност.

Бригадни генерал Адам Марчак је 1994. године дипломирао на Војној академији копнене војске у Вроцлаву, у Пољској, и био је командант јуришног вода у 10. ваздушно-јуришном батаљону, са седиштем у Кракову.

До 2011. године обављао је различите  дужности у 6. јуришној бригади. Био је командир 2. јуришне чете, начелник штаба и заменик команданта 16. ваздушно-десантног батаљона. Године 2011. придружио се команди Снага за специјалне операције са седиштем у Кракову, као заменик начелника дивизије.

Године 2017. године преузео је команду над 25. ваздушном бригадом. Од 2020. до 2021. године, бригадни генерал Марчак био је начелник Одељења за обавештајно и електронско ратовање у Генералној команди у Варшави.

Године 2009. служио је као заменик команданта ваздушно-десантне борбене групе у ИСАФ-у у Авганистану. Вратио се у Авганистан на две године, између 2015. и 2017,  као начелник штаба НАТО-а.

image