Свет

Пољска суспендовала Уговор о конвенционалним оружаним снагама у Европи

Сврха споразума из 1990. била је да смањи расположиво офанзивно конвенционално наоружање држава чланица НАТО-а и бивших држава Варшавског пакта у тренутку његовог склапања, а затим га одржи на одређеном нивоу
Пољска суспендовала Уговор о конвенционалним оружаним снагама у Европиwww.globallookpress.com © © Jakob Ratz

Пољски председник Анджеј Дуда потписао је закон о суспендовању Уговора о конвенционалним оружаним снагама у Европи, преноси канцеларија пољског лидера.

"Председник Пољске потписао је закон којим се суспендује Уговор о конвенционалним оружаним снагама у Европи, потписан у Паризу 19. новембра 1990. године", наводи се у саопштењу.

Суспензија споразума ће довести до тога да Република Пољска, као и друге државе које се одлуче на то, иако формално остаје страна овог споразума, неће бити у обавези да се придржава његових одредби, саопштила је канцеларија председника Пољске.

Уговор о конвенционалним оружаним снагама у Европи потписан је 1990. између земаља Северноатлантске алијансе и земаља тадашњег Варшавског пакта, укључујући Пољску.

Сврха споразума је била да смањи расположиво офанзивно конвенционално наоружање држава чланица НАТО-а и бивших држава Варшавског пакта у тренутку његовог склапања, а затим га одржи на одређеном нивоу. Обавезе покривају пет категорија конвенционалних оружаних снага: борбени тенкови, борбена оклопна возила, артиљерија, борбени авиони и јуришни хеликоптери.

image
VV inauguration
banner