Свет

Европарламентарци опет о "руском малигном утицају": Привиђа им се "шпијунска мрежа"

Очигледно је да се функционерима ЕП свуда привиђају Руси па користе сопствена јавна гласила како би скренули пажњу јавности са битнијих тема
Европарламентарци опет о "руском малигном утицају": Привиђа им се "шпијунска мрежа"© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Политичке групе у Европском парламенту саопштиле су да ће захтевати хитну акцију због навода о "руском мешању у предстојеће изборе за ЕУ у јуну", и затражиће расправу на ту тему, из страха од, како наводе прозападни медији, још једног скандала. 

Европљани огигледно уче од најбољих, тачније од САД, које су им вероватно откриле "чаробну формулу" коју је Путин наводно "применио" како би Доналд Трамп био изабран за председника САД. 

Тако је, чешки премијер Петр Фиала објавио на Иксу да су његови напори навели друге земље да покрену истраге како би откриле "проруске шпијунске мреже". 

Власти Чешке и Пољске тврде како та мрежа "има за циљ да утиче на европску политику".

"Истрага показује да се Москва обратила посланицима Европског парламента, али и платила да промовишу руску пропаганду", рекао је белгијски премијер Александар Де Кру у току дебате у белгијском парламенту не откривајући имена оних којима је Москва наводно платила, као ни мере које су примењене према овим "корумпираним посланицима". Уколико они уопште постоје. 

Из Европског парламента је саопштено да је председница ЕП Роберта Метсола "свесна оптужби које се износе и да истражује конкретне наводе", преноси "Еуроактив". 

Не би ли се, тобоже, сузбила руска пропаганда у Европском парламенту, политичке групе у ЕП сада захтевају "заштиту институције и њеног угледа" уочи избора који ће се одржати за два месеца. Посланици као да заборављају да би они сами требало да штите углед те институције, ако је то уопште могуће. 

Очигледно упадајући у потпуну параноју Брисел је покренуо истрагу под именом "Изјаве Савета и Комисије о руском мешању и сумњама у корупцију са циљем да угрозе рад Европског парламента, европске изборе и будућност Уније", рекао је извор из Европског парламента. 

Главни кандидат Зелених за европске изборе, Бас Ајкхут, жели да оде корак даље, позивајући на "брзу и темељну истрагу широм Европе". 

"Европски избори су за 10 недеља. Морамо бити сигурни да никог од кандидата за ове изборе не плаћају Руси", рекао је он. 

Европарламентарцима се, изгледа, свуда привиђају Руси и руски малигни утицај, па користе сопствена јавна гласила како би скренули пажњу јавности и покушали да се оперу након афере Катаргејт када је ухапшено неколико европских званичника, укључујући тадашњу потпредседницу Европског парламента Еву Каили у чијој су кући пронађене вреће пуне новца. Тада су веома добро знали ко су ти корупирани посланици. 

То је вероватно и један од разлога због којег су причу о мешању Руса у изборе започели месецима пре избора. Наиме, Европски парламент је у фебруару усвојио резолуцију којом се изражава "забринутост због мешања Русије у демократске процесе ЕУ преко традиционалних и друштвених медија". Европарламентарци као да су заборавили да су на територији ЕУ руски медији забрањени и протерани, а руски глас се не чује. О цензури на друштвеним медијима излишно је говорити већ годинама уназад.

У новембру су институције договориле потпуно нови правилник о политичком оглашавању, који забрањује страним актерима да буду спонзори политичке кампање.

И не само то. Како је објављено,комисија ради на предлогу закона о регистру страних агената, који у Америци постоји још од тридесетих година прошлог века. И Европљани ће сада захтевати да се све организације финансиране из иностранства пријаве регистру за транспарентност широм ЕУ. Било какви покушају других држава да направе регистар организација које се финансирају из иностранства представници ЕУ су оштро критиковали наводећи да је у питању "таргетирање" и стављање мете на чело.

image