Свет

Нисам то учинио: Бајден негира да је Ускрс прогласио Даном трансродних особа

Критичарима се чинило да је амерички председник негирао веома контроверзан потез само дан након што га је начинио
Нисам то учинио: Бајден негира да је Ускрс прогласио Даном трансродних особаGetty © Justin Sullivan/Getty Images

Амерички председник Џозеф Бајден одбацио је критике због проглашавања 31. марта Даном видљивости трансродних особа, који се ове године поклопио са Ускрсом по грегоријанском календару.

Критичари, међутим, Бајденове двосмислене коментаре тумаче као директно порицање потеза који је председник САД начинио само дан раније.

Подсетимо, Бајден је у петак позвао "све Американце да се придруже у уздизању живота и гласа трансродних особа САД и да раде на елиминисању насиља и дискриминације засноване на родном идентитету".

Председник Представничког дома Конгреса САД, републиканац Мајк Џонсон, назвао је Бајденов потез "нечувеним и одвратним", оптуживши демократу да уништава традицију.

Упитан за коментар о Џонсоновим изјавама, председник САД је устврдио да је Џонсон "потпуно неинформисан" о томе шта се збило. На потпитање да објасни како је то Џонсон "неинформисан", Бајден је једноставно рекао:

"Нисам то учинио." 

Његов одговор изазвао је нови талас критика, а председник Представничког дома је на Иксу (некадашњи Твитер) објавио исечак из председниковог говора.

Други су, пак, тврдили да је председник САД хтео да истакне да он није био тај који је увео традицију Дана видљивости трансродних особа, уместо негирања сопствених примедби.

Прокламација датира из 2009. године, када ју је тадашњи председник Барак Обама представио убрзо након ступања на власт, означивши 31. март Даном видљивости трансродних особа. Датум се више неће поклапати са Ускрсом по грегоријанском календару деценијама.

Чини се да је и Бела кућа подржала овај став, а портпаролка Карин Жан-Пјер је инсистирала да је свака реакција на председников потез "дезинформација".

"Јако сам изненађена дезинформацијама око овога и желим да будем врло јасна: сваке године у протеклих неколико година 31. марта се обележава Дан видљивости трансродних особа", рекла је она, додавши да је ситуације била очигледна "за људе који разумеју како календар функционише".

"Ускрс пада на различите дане сваке године, а ове године се десило да се поклопи са Даном видљивости трансродних особа. И то је једноставна чињеница. То је оно што се догодило", објаснила је она.

Ипак, ова афера је изазвала буру критика од стране истакнутих хришћана и конзервативаца, додатно погоршана чињеницом да је Бајденова администрација одлучила да забрани деци која учествују у конкурсу за дизајн ускршњих јаја да користе верске мотиве.

image