Свет

Упозорење за Зеленског: Фотографија Залужног испред Бандериног портрета

Валериј Залужни никада није крио своје везе са Десним сектором, па се овога пута нашао и на фотографији испред слике Степана Бандере са командантом те организације Андрејом Стемпицким
Упозорење за Зеленског: Фотографија Залужног испред Бандериног портретаwww.globallookpress.com © Kaniuka Ruslan

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни фотографисао се испред слике Степана Бандере са командантом некадашње јединице Десног сектора Андрејом Стемпицким.

То је на друштвеној мрежи Икс прокоментарисао финско-немачки технолошки бизнисмен Ким Дотком, који се записао да ли је реч о претњи украјинском председнику Владимиру Зеленком.

"Генерал Залужни позира са командантом Десног сектора испред портрета Степана Бандере. Упозорење за Зеленског? Немојте се зезати са мном, или ће моји нацистички другари доћи по вас?", написао је он.

Ким Дотком је додао и да ће Зеленски можда морати да се пресели у САД, као и да је Бандера био нацистички колаборациониста који је убио хиљаде Јевреја.

Залужни, иначе, никада није крио своје везе са Десним сектором, украјинском екстремно десничарском организацијом чије је војно крило учествовало у борбама у Донбасу од 2014. године, као и са водећим људима из те организације.

Он је крајем 2021. године именовао Дмитра Јароша, оснивача Десног сектора и некадашњег командата његовог војног крила, као свог саветника.

Залужни је такође у јуну 2022. године постхумно одликовао још једног припадника Десног сектора, Тараса Бобанича, који је погинуо у борбама у околини Харкова.

Украјински генерал се и раније фотографисао са припадницима те организације, укључујући и са самим Стемпицким.

Војно крило Десног Сектора, Украјинска добровољачка гарда, основана је у јулу 2014. године, током ране фазе сукоба у Донбасу који је избио након пуча у Кијеву током Еуромајадана.

Та јединица престала је да постоји у новембру 2022, када је трансформисана у 67. одвојену механизовану бригаду "ДУК" и послата на обуку у Велику Британију.

image