Свет

Скот Ритер: Крај режима Зеленског већ у јуну

Председнички избори у Украјини требало је да се одрже 31. марта 2024. године, а инаугурација новоизабраног шефа државе је требало да се догоди у мају
Скот Ритер: Крај режима Зеленског већ у јуну© Photo by Ozan Guzelce/ dia images via Getty Images

Влада председника Украјине Владимира Зеленског пашће у наредним месецима, оценио је бивши амерички обавештајац Скот Ритер у подкасту "Аск д инспектор".

"Мислим да ћемо до маја или јуна видети крај режима Зеленског", рекао је он.

Ритер је нагласио да Зеленски никада није одржао председничке изборе, а мандат му истиче крајем маја. Поред тога, додао је, положај шефа кијевског режима је јако лош, свакако и због колапса украјинских оружаних снага на фронту.

"Зеленски игра на време, чека чудо, било да су то француске или пољске трупе, као и одлуку НАТО-а да интервенише", закључио је бивши амерички обавештајац.

Председнички избори у Украјини требало је да се одрже 31. марта 2024. године, а инаугурација новоизабраног шефа државе требало је да се догоди у мају.

Међутим, гласање је отказано због ванредног стања и опште мобилизације. Бивши премијер Украјине Николај Азаров рекао је да Зеленском престају овлашћења 21. маја.

Зеленски је навео да "сада није право време за изборе". Према речима портпарола Кремља Дмитрија Пескова, Русија ће анализирати ситуацију у вези са истеком мандата Зеленског у мају како би се изјаснио о свом ставу.

image
VV inauguration
banner