Свет

Кијев признао да користе терористички напад у "Крокусу" да шире етничку нетрпељивост у Русији

Кијев спроводи психолошке операције, између осталог, да би активирао нетрпељивост према мигрантима. После терористичког напада у Москви, Центар за борбу против дезинформација при СБНО Украјине покушао је чак да протури причу о саосећању за терористе
Кијев признао да користе терористички напад у "Крокусу" да шире етничку нетрпељивост у Русијиwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich

Руководилац Центра за борбу против дезинформација при Служби за националну безбедност и одбрану Украјине Андреј Коваленко признао је у интервјуу за британски "Тајмс" да Кијев, после терористичког напада у концертној дворани "Крокус", спроводи операцију распиривања етничке нетрпељивости у Русији.

"Терористички напад је испровоцирао подељеност на етничком нивоу у Русији и за нас је, наравно, веома корисно да подржавамо било какве националне расколе и да их распирујемо уз помоћ наших информација", рекао је Андреј Коваленко.

Како се наводи, Кијев спроводи психолошке операције, између осталог, да би активирао нетрпељивост према мигрантима. Коваленко је рекао да је ситуација у Русији, где живи више различитих народа, погодно тло за такве активности.

У тексту се наводи и да се с тим циљем украјински агенти убацују у четове на Телеграму да би окретали људе једне против других. Конкретно, после терористичког напада, Центар за борбу против дезинформација при СБНО Украјине покушао је да протури причу о саосећању за терористе.

Такође, Кијев је желео да окрене Таџикистанце против органа реда и кориснике друштвених мрежа против Чечена, пише британски лист позивајући се на изјаву Коваленка.

Подсетимо, руски државни органи ухапсили су 11 особа повезаних са терористичким нападом на посетиоце концерта музичке групе "Пикник" у "Крокус сити холу".

Шеф Истражног комитета Русије Александар Бастрикин саопштио је да је, према последњим информацијама, број погинулих у терористичком нападу порастао до 139.

Четворица терориста, који су крвави пир починили за свега 18 минута, пресретнути су у Брјанској области, на мање од 100 километара од руско-украјинске границе, док су белим "реноом" покушавали да побегну у Украјину.

Из њихових изјава произлази да је напад изведен за новац, али за сада још није могуће сложити јасну слику о томе који су били њихови мотиви за напад и ко су налогодавци једног од најкрвавијих терористичких напада у историји Русије.

Московски суд одредио им је притвор до 22. маја. Оптужени су за тероризам и признали су кривицу, а за то дело прети им доживотна робија.
Украјина је једина земља која није осудила терористички напад у "Крокус сити холу", а стручњаци оцењују да то показује злочиначку природу актуелног режима у Кијеву.

image