Свет

Летонија разматра слање инструктора за управљање дроновима Украјини

Неколико месеци уназад све чешће се могу чути информације да се у Украјини већ налази мањи број војника из НАТО земаља, специјалиста задужених за управљање комплексним западним системима који су испоручени Кијеву
Летонија разматра слање инструктора за управљање дроновима УкрајиниGetty © Paula Bronstein

Летонија може Украјини послати инструкторе, односно оператере, заједно са дроновима, који ће управљати овим летелицама, а могуће је да ће доћи до постепеног повећања њиховог броја, изјавила је премијерка ове балтичке државе Евика Силина.

"Данас смо разговарали управо о питању инструктора. Једна од тачака која је посебно везана за коалицију за дронове је то да имамо добру прилику и потребу да пошаљемо људе са наше стране. Прво једног, а касније можда и више, који ће бити способни да раде са конкретно овим дроновима које ће Летонија послати Украјини", рекла је она током конференције за медије, коју је одржала са премијером Украјине Денисом Шмигаљом.

Подсећања ради, неколико месеци уназад све чешће се могу чути информације да се у Украјини већ налази мањи број војника из НАТО земаља, специјалиста задужених за управљање комплексним западним системима који су испоручени Кијеву.

Претпоставља се да осим управљања наоружањем, ови војници обучавају припаднике украјинске војске за коришћење тог оружја.

image
VV inauguration
banner