Свет

Мапа Европе збунила Стејт департмент: Где је граница Шведске и Италије

Од Аустралије и Аустрије до Србије, Сибира и Сирије, држава које Американцима задају муке је много
Мапа Европе збунила Стејт департмент: Где је граница Шведске и Италије© Принтскрин/Department of State/X

Бројни вирални видео снимци на друштвеним мрежама на којима Американци заустављени на улици већински не знају да, на пример, наброје три државе у Европи, кажу са којим се државама граниче САД или колико има континената на Земљи учврстили су код остатка света стереотип да им географија баш и није јача страна. 

Међутим, тешко је поверовати да са географијом кубуре и у највишим државним агенцијама, пише немачки "Билд" поводом чињенице да је Стејт департмент на Иксу поделио мапу Европе на којој се на месту Швајцарске налази - Шведска. 

Илустрација је објављена непосредно пре пута америчког државног секретара Ентонија Блинкена који се састаје са француским председником Емануелом Макроном, а након што су корисници Икса уочили грешку шаљиво додајући да "нису знали да могу да дођу до Шведске преко Италије", цела објава је избрисана. 

Од Аустралије и Аустрије до Србије, Сибира и Сирије, држава које Американцима задају муке је много. Међутим, чини се да је пар Шведска-Швајцарска америчким званичницима најтеже да науче, будући да је алпску и скандинавску државу недавно побркао и председник САД Џозеф Бајден (коме свакако ниједан тип гафова није стран). 

Амерички председник је, наиме, пожелео да Швајцарску учлани у НАТО наводећи да ће "позвати шефицу владе Швајцарске у вези њених напора за приступање блоку".

Када је схватио свој лапсус, додао је "ја очигледно имам заиста велику жељу да проширим НАТО". 

Бајден је тако крајем прошле недеље помешао Кину и Канаду. Ипак, да нису само иста прва слова оно што збуњује америчког председника показује и то да је у последње време у обраћањима без икаквог очигледног разлога и оправдања успео побрка Кину и Русију, Украјину и Ирак два дана заредом, али и Украјину и Газу.

image
VV inauguration
banner