Свет

Бајден се поново бламира: Сад помешао и Украјину са Газом

С обзиром на умешаност Америке у актуелне сукобе, забрињавајуће је да председник те државе не зна о чему прича
Бајден се поново бламира: Сад помешао и Украјину са Газом© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Од почетка свог мандата амерички председник Џозеф Бајден постао је мирођија у свакој ратној чорби која је узаврела широм света – а изгледа и даље нема појма где, ко, и око чега ратује.

Само неколико дана након систематског прегледа на коме је, како тврди, прошао "сјајно" лидер једне од највећих светских сила успео је да два пута помеша Газу са Украјином.

Пред састанак са италијанском премијерком Ђорђом Мелони, председник чије се ментално здравље непрестано доводи у питање, указао је на потребу да се "у Украјину" допреме додатне залихе хране, и устврдио да је план "да се настави са отварањем других коридора у Украјину".

Бајден је рекао да ће храна и залихе бити транспортовани уз помоћ Јордана, савезника на Блиском истоку, и да се САД надају да ће успоставити "поморски коридор за испоруку великих количина хуманитарне помоћи".

Све што је рекао односило се на Газу, а то се сазнало тек касније када портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби потврдио новинарима да је Бајден "мислио на Газу" када је рекао "Украјина".

Да амерички председник има озбиљне рупе у сећању показивало се и раније – пре свега неколико дана побркао је Русију и Кину, а раније је мешао Херсон и Фалуџу, Кину и Канаду и Украјинце називао Иранцима.

image