Свет

Латиноамеричка дипломатска криза се заоштрава: И Никарагва прекинула дипломатске односе са Еквадором

Бразилска влада осудила је потез Еквадора као "чисто кршење" међународних норми које забрањују такав напад на страну амбасаду, саопштило је Министарство спољних послова Бразила
Латиноамеричка дипломатска криза се заоштрава: И Никарагва прекинула дипломатске односе са Еквадором© Tanjug/AP/Cesar Munoz

Влада Никарагве саопштила је да је та земља формално прекинула дипломатске односе са Еквадором, истичући да је упад у мексичку амбасаду у Киту, у Еквадору, флагрантно кршење међународног права.

Четири левичарске владе у Латинској Америци - владе Бразила, Колумбије, Венецуеле и Кубе подржале су раније у суботу Мексико након што је извршен упад у амбасаду те земље у Еквадору ради хапшења бившег потпредседника Еквадора Хорхеа Гласа због оптужби за корупцију. Гласу су мексичке власти дале азил.

Бразилска влада осудила је потез Еквадора као "чисто кршење" међународних норми које забрањују такав напад на страну амбасаду, саопштило је Министарство спољних послова Бразила.

Председник Колумбије Густаво Петро је на Иксу написао да Латинска Америка "мора да одржи у животу прописе међународног права у тренутку када варварство напредује у свету".

Хапшење Гласа у петак вече довело је до прекида односа Мексика и Еквадора, а влада мексичког председника Андреса Мануела Лопеза Обрадора прогласила је неуобичајени дипломатски упад и хапшење "ауторитарним" чином и кршењем међународног права и суверенитета Мексика.

Глас, који је два пута осуђен за корупцију, био је у мексичкој амбасади у Киту од децембра, када је затражио политички азил, који је Мексико одобрио у петак.

image
VV inauguration
banner