Свет

Француски политичар: Латинска Америка покварила планове Зеленског

Украјински председник је планирао да дође и попије шампањац на самиту ЕУ-Латинска Америка, али 33 Латиноамериканца су одбила да виде америчког лакеја, каже лидер француског "Народног републиканског савеза" Франсоа Аселино
Француски политичар: Латинска Америка покварила планове Зеленскогwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Ukraine Presi

Председник Украјине Владимир Зеленски неће моћи да присуствује самиту ЕУ-Латинска Америка због неслагања шефова земаља Латинске Америке око његовог учешћа, саопштио је лидер француског "Народног републиканског савеза" Франсоа Аселино.

"Зеленски је планирао да дође и попије шампањац на овом самиту, али 33 Латиноамериканца су одбила да виде америчког лакеја, због којег пати 90 одсто планете", написао је Аселино на Твитеру.

Како је раније објавио портал Еурактив, лидери 33 земље Латинске Америке и Кариба приморали су ЕУ да откаже позив украјинском председнику Владимиру Зеленском за самит ЕУ-Латинска Америка, који ће бити одржан у Бриселу од 17. до 18. јула.

Они су такође избрисали из нацрта завршне декларације самита, који је припремила Спољна служба ЕУ, "све тачке које се односе на подршку Украјини".

Наиме, бивши војни поручник и аутор есеја "Црна књига шпанске војске" Луис Гонзало Сегура изјавио је да су Украјина и Зеленски "пропали" у Латинској Америци.

Став тог дела света према Кијеву је такав да подршка председника Гватемале Александра Ђаматеија Украјини, у најмању руку изгледа "необично" у ситуацији када украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба покушава да врбује и остале "земље Латинске Америке да заузму став Гватемале

Јер, како запажа Гонзало Сегура, петнаест месеци након почетка Специјалне војне операције у Украјини, јасно је да је Латинска Америка окренула леђа тој држави.

image