Израел повукао своје трупе из јужне Газе: Остала само бригада Нахал

Бригада Нахал задужена је да чува коридор Нецарим, који пролази кроз Газу од области Бери, на југу Израела, до обале енклаве, који израелска војска користи како би вршила рације у северној и централној Гази

Израелска војска повукла је све копнене трупе из јужног дела Појаса Газе, осим бригаде Нахал, саопштио је данас портпарол војске, преноси "Тајмс оф Израел".

Бригада Нахал задужена је да чува коридор Нецарим, који пролази кроз Газу од области Бери, на југу Израела, до обале енклаве, који израелска војска користи како би вршила рације у северној и централној Гази.

Коридор омогућава израелској војсци да изврши рације у северној и централној Гази, спречава Палестинце да се врате на север енклаве и омогућава хуманитарним организацијама да испоручују помоћ директно у северну Газу.

Портпарол војске је додао да до повлачења долази у тренутку када се Египат припрема да буде домаћин нове рунде преговора са циљем постизања примирја и споразума о ослобађању талаца.

Крајем јануара, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је да израелска војска неће напустити Појас Газе нити ће хиљаде палестинских затвореника бити пуштене док Израел не испуни своје циљеве.

"Нећемо окончати овај рат без постизања циљева. То значи елиминисање Хамаса, враћање свих наших талаца и осигурање да Газа више неће представљати претњу Израелу", нагласио је Нетанјаху.

Од почетка копнене офанзиве против припадника палестинске милитантне групе Хамас, у Појасу Газе погинуло је 260 израелских војника.

У Појасу Газе од почетка рата 7. октобра убијено је више од 33.000 Палестинаца, од којих је велики број деце.